„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus András nem érti a Rogán-minisztérium akcióját

21/12/2020 14:40

| Szerző: Klubrádió/szg

„Én se értem a Rogán-minisztérium akcióját”, az előregisztrációt – fogalmazott Falus András immunológus professzor. Szerinte ez vakcina helyetti kommunikáció volt, hogy érezze a nép, hogy történik valami. Azt is mondta: az égvilágon semmit nem tudni az oltási tervről.

2020. december 21. Reggeli gyors / részlet, Falus András (20.12.21.)
07:30
00:00

Elindul a koronavírus elleni oltás Magyarországon, állítólag a két ünnep között, és a hírek szerint – teljesen logikus módon – az egészségügyi dolgozókkal. Azt viszont nem tudjuk, hogy ezután kik kerülnek sorra és mennyi oltóanyag van az országban.

Falus András immunológus professzor, akadémikus úgy fogalmazott: „az ég egy világon semmi információ nem jött” az oltási tervvel kapcsolatosan. Ami a sorrendet illeti, az egyértelmű, hogy az elsők az egészségügyi dolgozók, és úgy gondolja, bár semmi információja nincs, hogy az idős, veszélyeztetett és egyéb betegségekkel rendelkező emberek jönnek, majd a közalkalmazásban állók, akik sok mindenkivel találkoznak. Közölte: nyilván a Pfizer-BioNTech oltóanyagot fogják felhasználni, mert jelenleg más nincs engedélyezve.

A Rogán-féle minisztérium elkéri az emberek társadalombiztosítási adatait, hogy megismerhesse a betegségeiket. Ez annyiból logikus lenne, hogy meg kell gondolni, kinek milyen betegséggel mi adható be. Másrészt viszont minek ezt tudnia a tárcának, hiszen a háziorvosoknál megvannak ezek az adatok? – tette fel a kérdést műsorvezetőnk. Falus András úgy válaszolt:  „Én se értem a Rogán-minisztérium akcióját”, az előregisztrációt. Szerinte ez vakcina helyetti kommunikáció volt, hogy érezze a nép, hogy valami történik ebben az ügyben.

Kitért arra, hogy a másik vakcinát, az amerikai Modernát már elfogadták néhány országban, az Európai Unió is hamarosan elfogadja, és szerinte az AstraZenecának is nemsokára jön az engedélyezett vakcinája. Hangsúlyozta: mindenkit meg szeretne nyugtatni, nem a biztonság rovására gyorsult fel ennyire a folyamat, hanem olyan biotechnológiai ugrás történt a pandémia alatt, hogy legalább annyi vizsgálatot végeztek el, ami egy hagyományos vakcinánál öt évet venne igénybe. Rendkívül erős a kooperáció, a szolidaritás, a nyitottság a szakmában. Ezért az oltásellenesség érvrendszere egyre obskúrusabbá, feleslegesebbé és légből kapottabbá válik.

Ami az oltópontokat illeti: a Pfizert -70 Celsius-fokon kell szállítani és tárolni, de ez nem azt jelenti, hogy a beadás előtt is ezen a hőmérsékleten kellene lennie, mert akkor nem lenne folyadék. Ezért valószínű, hogy oltópontok lesznek, de a logisztikáról sincs hivatalos információ. Talán ezért van jelentősége valamilyen ismeretnek, hogy hányan állnak sorba az oltásért, és hogyan ütemezzék, de annyira rossz a kommunikáció, hogy ezt se lehet pontosan tudni, pedig nyugodtan meg lehetne beszélni az emberekkel – mondta Falus András.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2020. december 21., hétfő 08:30
Műsorvezető: Szénási Sándor