„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus András: Kommunikációs hiba volt, amit Müller Cecília mondott

9/12/2020 11:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Falus András immunológus professzor szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos valószínűleg nem azt akarta mondani kedden, hogy nem választhatunk a vakcinák közül. Hanem azt, hogy például idős embereknek nem ugyanazt a vakcinát kell beadni, mint fiataloknak, és döntse el a szakma, hogy egyes esetekben melyik a legoptimálisabb. Az akadémikus úgy látja, az egész járványban nagyon gyenge a kommunikáció.

2020. december 09. Reggeli gyors / részlet, Falus András (20.12.09.)
06:17
00:00

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy nem választhatjuk meg, hogy melyik vakcinát adatjuk be magunknak. Pár órával később a tájékoztató oldalon megjelent közlemény szerint ezt úgy értette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák közül nem lehet választani, mert ezek száma nulla.

Falus András immunológus professzort, akadémikust kérdeztük általában a vakcinákról és az országos tiszti főorvos szavairól is. Azzal kezdte: minden védőoltásra vonatkozik, hogy át kell mennie nemzetközi standardok alapján igazolt folyamaton, és nem kivétel ez alól se az orosz, se a kínai, se az angol vakcina. Következetes, szigorú, átgondolt standardok vannak, és ennek minden védőoltásnak meg kell felelnie. Először állatkísérletek vagy csőben végzett kísérletek, majd pedig a klinikai kísérletek három szakasza, amin minden védőoltásnak végig kell mennie. Nincs szó tehát diszkriminációról, minden vakcinára ugyanazok a nagyon szigorú, minket védő feltételek érvényesek – hangsúlyozta a szakértő.

Ami az országos tiszti főorvos megjegyzését illeti, hogy nem lehet választani, ezt gyenge kommunikációnak tartja Falus András. Ez alapján úgy jön le, mintha az ember „eszi, nem eszi, nem kap mást”, és ha az orosz, az oxfordi vagy az amerikai-német vakcina van, akkor csak az van. Bár nem hallotta közvetlenül a sajtótájékoztatót, csak a hírekből tájékozódott, úgy látja: nem azt lehetett érteni, amit Müller Cecília valószínűleg mondani akart. Talán optimális esetben azt akarta mondani: elképzelhető, hogy idős és/vagy krónikus beteg embereknek nem ugyanazt a vakcinát kell beadni, mint fiataloknak, döntse el a szakma, az infektológus szakemberek, hogy melyik a legoptimálisabb.

Az egész járványban február óta a kommunikáció „hallatlanul gyenge”, nem egyértelmű, nem magyarázó, hanem „direktíva-stílusban” történik. Az emberek nincsenek jó lelkiállapotban a pandémia miatt, rengetegen halnak meg, rengetegen vannak kórházban. Szerinte ez kommunikációs hiba volt, sokkal egyértelműebben, érthetőbben, őszintébben kell kommunikálni. Itt csak arra gondolhatott Müller Cecília, hogy a szakma fogja kiválasztani, hogy melyik korcsoportnak melyik védőoltást kell adni – ismételte meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Reggeli gyors
2020.12.09. 07:20
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert