„Klubrádió

Már lehet regisztrálni koronavírus elleni vakcinára

8/12/2020 09:52

| Szerző: Klubrádió

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta, hogy az oltásokat nem a regisztráció sorrendje alapján, hanem hanem a veszélyeztetettség mértéke szerint határozzák meg. Ideértve a védekezésben résztvevőket is.

Megkezdődött a regisztráció a koronavírus elleni oltásra jelentette be Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Dömötör Csaba közlése alapján a vakcinainfo.gov.hu weboldalon mindenki jelezheti az oltás iránti igényét. A regisztrációval egyben mindenki értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor – tette hozzá.

Egyúttal közölte, hogy az oltások csak akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, és a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Az államtitkár kitért arra is, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Dömötör Csaba Fotó:
MTI/Bruzák Noémi
 

Megfizethető oltóanyagokra van szükség

Áfa-mentesek lesznek a koronavírus elleni vakcinák valamint a tesztkészletek az Európai Unióban, annak érdekében, hogy megfizethető oltóanyagok és eszközök álljanak rendelkezésre a koronavírus-járvány leküzdéséhez – közölte az EU Tanácsa. Az említett termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó intézkedések csak az Európai Bizottság vagy a tagállamok által engedélyezett koronavírus-elleni vakcinákra, valamint a hatályos uniós jogszabályoknak megfelelő vírusteszt-készletekre vonatkoznak. Az ideiglenes áfamentességre vonatkozó intézkedést 2022 végéig lehet alkalmazni – tették hozzá.