„Klubrádió
Reggeli gyors

A regisztrációval felmérhető, hol van szükség oltási pontra

8/12/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus elleni védőoltásra azért is érdemes regisztrálni, mert így a kormány fel tudja mérni, hogy hol és milyen mennyiségben lesz szükség oltóanyagokra az országban. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója szerint így lehet az oltópontokat és a szállítást legkönnyebben megszervezni.

2020. december 08. Reggeli gyors - részlet 20.12.08. Békássy Szabolcs
06:39
00:00

December 8-tól regisztrálhatnak azok, akik szeretnének koronavírus elleni oltást kapni, igényüket a vakcinainfo.gov.hu kormányzati  oldalon jelezhetik. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója szerint a regisztráció egyik értelme, hogy ha hozzávetőlegesen is, de meg lehessen állapítani, hol és hányan igénylik majd a vakcinát, ez alapján pedig meghatározhatók a logisztikai feladatok is.

Azt is hozzátette, a legoptimistább becslések szerint sem túl nagy az oltási kedv az országban. Szerinte az egészségügyben dolgozóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy meggyőzzék a pácienseiket, hogy oltassák be magukat. A helyzetet bonyolítja, hogy még a szakemberek sem tudják, melyik oltóanyag és mikor áll majd rendelkezésre.

vakcina
 

Mivel a lehetséges vakcinák tárolása is speciális körülményeket igényel, ezért Békássy azt feltételezi, hogy Magyarországon is, oltási pontokat állítanak majd fel, de számítanak a háziorvosok segítségére is. Azt is hozzátette, hogy ha adottak az infrastrukturális feltételek, az oltás beadását orvosi felügyelet mellett egy szakápoló is el tudja végezni.

Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a lakosság hajlandósága esetén pár hónap alatt beoltsák az egész országot. Minden a szervezésen múlik.

Az oltási igények regisztrációjára létrehozott kormányzati oldalról a 444.hu azt írja:

Aki bejelentkezik az ingyenes oltásra, az egyúttal automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterenöki Kabinetirodának.

Aki pedig bekattintja, hogy későbbi kapcsolattartásra is vágyik, annak az adatkezelője az az Idomsoft nevű cég lesz, ami a választási rendszer szoftverét is üzemelteti.

És aminek egyes vezetői annyira közel állnak a Fideszhez, hogy 2010-ben a választások éjszakáján ott izgultak a párt legfelső vezetésének eredményváróján, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán.

 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Békássy Szabolccsal
2020. december 8., kedd 7:40
Műsorvezető: Dési János