„Klubrádió

Nem választhatunk majd a vakcinák közül

8/12/2020 14:42

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Müller Cecília, hogy a regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Hozzátette, hogy nem választhatjuk meg, hogy melyik vakcinát adatjuk be magunknak, azt lehet majd kérni, amit a hatóságok engedélyeztek és a szakemberek hatásosnak és biztonságosnak tartanak.

Müller Cecília az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján azt mondta, a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál. Jelenleg egyetlen engedélyezett oltóanyag sincs az országban, de a kormányzati oldalon már lehet regisztrálni a későbbi oltásra – írja a 444.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással.

Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzésére - hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve: eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le különböző gyártóknál.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller Cecília Fotó:
MTI/Bruzák Noémi
 

Az orosz és kínai vakcinákat és a hozzájuk tartozó dokumentációkat jelenleg csak vizsgálják.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem választhatjuk meg, hogy melyik vakcinát adatjuk be magunknak, azt lehet majd kérni, amit a hatóságok engedélyeztek és a szakemberek hatásosnak és biztonságosnak tartanak.

A vakcina azért nem választható, mert azt, hogy melyiket adják be, szakmai alapon döntik majd el – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A 444 ezzel kapcsolatban idézte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi kijelentését az ügyben: Ez nem pont az, amit Orbán Viktor ígért. A miniszterelnök október végén még arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy „könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje. Nem mondom, hogy korlátlan mennyiségben lesz az elején, de még egyszer mondom: két-három hónapot kell a legnagyobb bajban lévőknek kibírni, és utána áprilistól pedig mindannyian meg fogunk szabadulni ettől az egész járványtól. Április az, amikor azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen”.