„Klubrádió

Orbán Viktor: Megvannak a teljes átoltás feltételei

18/12/2020 10:15

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint az egészségügyi rendszer el tudja látni a megnövekedett számú betegeket. Azt is hozzátette, hogy az európai országokban sorra szigorítanak. Megerősítette Ursula von der Leyen, Európai Bizottság elnökének csütörtöki nyilatkozatát: december 27-én, vagy ha akkor nem, akkor 28-án elkezdődhet a vakcináció.

Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth rádiós megnyilvánulásában úgy fogalmazott, „jól felkészültünk nyáron, megcsináltuk a konzultációt, lemértük, hogy az emberek körülbelül hogyan viszonyulnak a vírushoz, beszereztük a szükséges védőeszközöket, fölkészítettük az orvosokat, ápolónőket, úgyhogy én úgy látom, hogy az egészségügyi rendszer el tudja látni azt a nagy mennyiségű beteget, amit most a koronavírus állít elő” – írja 444.

Közvetlenül a optimista megynilvánulása előtt még azt mondta a miniszterelnök: „Nincsenek fölszabadító erejű jó híreim. Nem tudom azt mondani, hogy csökken, visszaszorul, ilyesmi. Azt tudom mondani, hogy a számok nem romlanak, ez nem egy nagy vigasz, de ugyanakkor azt látom, hogy számos nyugat-európai országban folyamatosan szigorítanak, ma reggel éppen azt néztem, hogy a németek teljesen zárni fognak.”

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

 

Megerősítette Ursula von der Leyen, Európai Bizottság elnökének csütörtöki nyilatkozatát, hogy december 27-én, vagy ha akkor nem, akkor 28-án esély van arra, hogy  elkezdődjön az oltás.

Első körben 35 ezer ember számára elég oltóanyag érkezik az országba, az oltást a Dél-pesti Centrumkórházban kezdik, majd a megyei kórházakban folytatják, először az egészégügyi dolgozókat oltják be, de hogy őket kik követik és milyen sorrendben, arról nem beszélt.

„Ingyenes az oltás és önkéntes”

– mondta, és ehhez hozzátette, senkit nem akarnak kényszeríteni arra, hogy beoltassa magát, de arra kéri az egészégügyi dolgozókat, hogy „védjék le magukat”.

Majd elmondta, hogy a regisztrációnak lesz jelentősége, mert „amikor már tömeges lesz az oltás, akkor a regisztráció szerint fogunk haladni”.

Az oltópontokról azt mondta, „az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”

Végül a karácsonyról beszélt és úgy fogalmazott, „idén kiskarácsony lesz”. Azt mondta, idén le kell mondanunk a rokonlátogatásról, a szenteste szabályozásáról pedig a hétfői kormányülésen hoznak döntést.