„Klubrádió
Esti gyors

A hazardírozó Orbán különleges képességében bízhatnak hívei – Kárpáti János

15/04/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Hogy néhány nappal az oltás után vírusterjesztő közegbe küldjék a diákokat és oktatókat, az összes szaktekintély kezdettől fogva helytelenítette. Amit Orbán itt és most csinál, az hazardírozás. Az őt közelről ismerők szerint azonban a múltban is többször volt példa a miniszterelnök részéről olyan kockázatvállalásra, amitől többen hideglelést kaptak. Aztán sorra jól jött ki ezekből a helyzetekből, a hívek seregének pedig meggyőződésévé vált, hogy ez már több mint szerencse.

2021. április 15. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete - 2021.04.15.
02:09
00:00

Az oltási kampány és a tesztelés nem elég az új típusú koronavírus okozta járvány harmadik hullámának a megtöréséhez Németországban, ezért további korlátozásokat kell bevezetni – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter Berlinben. Jens Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet vezetőjével együtt tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az újabb korlátozások az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének a megakadályozásához kellenek.

A fuldokló német ellátó rendszer bajait jól illusztrálja, hogy ott külön egészségügyi minisztériumra is szükség van ahhoz, hogy valamelyest kezelni tudják a helyzetet. Nálunk elég egy operatív törzs és egy miniszterelnök, aki képes rugalmasan elszakadni tegnapelőtti, sőt tegnapi álláspontjától is.

Az, hogy az oltásnak időre van szüksége, míg hatni kezd, nehezen vitatható alapvető tény. Hogy néhány nappal az oltás után vírusterjesztő közegbe küldjék a diákokat és oktatókat, az összes szaktekintély kezdettől fogva helytelenítette. A kormány azonban nem partnerként kezelte őket, hanem ellenállt, mígnem fokozatosan be nem látta álláspontja teljes tarthatatlanságát. Aztán visszakozott előbb a középiskolákat, majd az általános iskola felső tagozatát illetően, az alsó tagozat ügyében azonban nem tágít, miként abban sem, hogy igenis, eljött a fokozatos nyitás ideje. Ez itt és most hazardírozás.

Az Orbánt közelről ismerők szerint a múltban is többször volt példa a miniszterelnök részéről olyan kockázatvállalásra, amitől többen hideglelést kaptak. Aztán sorra jól jött ki ezekből a helyzetekből, és a sikerszéria láttán a hívek seregének meggyőződésévé vált, hogy ez már több mint szerencse, valamilyen különleges képesség.

Most az egyszer azért drukkolok, hogy – ha már megakadályozni nem lehet ezt a vakmerő nyitást – ez is bejöjjön neki, ne veszítsünk még több életet.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. április 15-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Flickr