„Klubrádió
Esti gyors

Debate-re fel! – Szénási Sándor jegyzete

14/04/2021 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A mi szép új magyar világunkban egyre inkább az alkalmazkodás és a csönd hódít, a politikai élet megszűnőben, a közmédiában nincsenek valódi viták, a magánban is alig, a közélet sorvad, hiszen az emberek azt érzik, ha lenne is miről beszélni, veszekedni, igazságot keresni, minek, hiszen úgy sincs semminek semmiféle következménye.

2021. április 14. Esti gyors-részlet (2021.04.14. Szénási Sándor jegyzete)
02:11
00:00
Magyar gimnazisták nyerték meg a híres Oxford Union legutóbbi versenyét. A társaságot 1823-ban alapították, mint debate society-t, vagyis vitatársaságot, amelynek az estjei mindig óriási médiafigyelmet kapnak, de hát nem is csoda: érvelhetett itt Angela Davis fekete polgárjogi harcos éppúgy, mint Malcolm X tiszteletes emberi jogi aktivista, akit 1965-ben öltek meg, de megfordult a Unionban Nigel Farage, az Európai Unió harcosa, és sajnos sikeres ellenfele, vagy Mehdi Hasszan is, aki azt magyarázta, hogy az iszlám miért a béke vallása.

Egyszóval nagy dolog itt vitát nyerni, ami persze nem egy többé már nem vitatható igazság birtoklását jelenti, hanem a briliáns érvelni tudást. A vendégelőadók mellett ugyanis a társaság tagjai, sőt a közönség is szót kap, a két magyar, a Fazekasból, illetve Karinthyból az „ újonc” kategóriában indult, és ebben nyert. Kérdés, hogy azért-e, mert Balázs Julianna és Törőcsik Lili képességei egyszerűen lehengerlők voltak, magyarán egyéni sportteljesítményről van szó, vagy többről is. Mi most azt magyarázzuk bele a dologba, hogy többről.

A mi szép új magyar világunkban egyre inkább az alkalmazkodás és a csönd hódít, a politikai élet megszűnőben, a közmédiában nincsenek valódi viták, a magánban is alig, a közélet sorvad, hiszen az emberek azt érzik, ha lenne is miről beszélni, veszekedni, igazságot keresni, minek, hiszen úgy sincs semminek semmiféle következménye. Mondjuk úgy, ez a brave new world nem éppen a vitakultúra humusza.

Ámde, hogy egy klasszikust idézzünk, nevezetesen Rejtő Jenőt Az ellopott futárból, a lápvilág néha rejtélyes módon nevel virágokat, vagy éppen nagyon is természetes módon. Minél durvább a világ, és minél némábbak sokan, mások számára annál nagyobb a kényszer, hogy a dolgoknak nevet adjanak. Ehhez pedig tudás, gondolat, érvek, tiszta logika, vitakészség kell. Szóval minimum két gimnazista.

Az ellopott futár
 
Rejtő Jenő: Az ellopott futár (részlet)
 

Szénási Sándor jegyzete a 2021. április 14-i Esti gyorsban hangzott el.