„Klubrádió

Ősszel vizsgálják, hogy milyen mennyiségben termel antitestet, akit a kínai vakcinával oltottak

14/04/2021 09:47

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre még kevés tesztet végeztek el magánlaborokban ahhoz, hogy a nyilatkozók következtetést tudjanak levonni a Sinopharm hatásosságáról. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elképzelhetőnek tartja, hogy ősszel az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez, melnek részét képezi majd a Sinopharm vizsgálata is.

Elképzelhető, hogy ősszel a Semmelweis Egyetemen  "a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez" – mondta Merkely Béla rektor a Népszavának. A napilap arról érdeklődött, hogy készülnek-e tesztvizsgálatokkal ellenőrizni, hogy a hazai beoltottakban ténylegesen termelődnek-e antitestek.

A 444 összefoglalójában idézte a Népszavának Rusvai Miklós virológust is, aki a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a megkapott vakcina hatásossága az ELISA-teszt nevű, nagy pontosságú laborvizsgálattal mutatható ki. Ez magáncégeknél végeztethető el, jellemzően 10 és 20 ezer forint közötti áron. Ez a teszt ugyanúgy alkalmas a betegségen átesettek és a beoltottak védettségi szintjének pontos megállapításához.

A lapnak nyilatkozó magánlaborosok megemlítették, hogy sokan türelmetlenek és túl korán mennek el a vizsgálatra, pedig azt nem érdemes előbb elvégeztetni, mint a második oltást követő 10-12. nap.