„Köszönjük,

Intenzív helyzet - ahogy egy orvos belülről látja

15/04/2021 11:32

| Szerző: Klubrádió

„Látod magad előtt azokat, akik kapaszkodnak a saját oxigénmaszkjukba, mert érzik, hogy onnan jön még valami, ami az élethez köti őket” - ez hangzott el egy ponton az interjúban, amit Dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológussal, intenzív terápiás szakorvossal készített a 444.hu.

A központilag elrendelt hírzárlatnak köszönhetően nagyon kevés orvos beszélt olyan nyíltan a járvány utóbbi egy évében, mint Dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, aki interjút adott a 444-nek. Az orvos szerint az, ami most a covidos intenzív osztályokon történik, fizikailag, mentálisan, szakmailag és lelkileg is az elviselhetetlenségig megterhelő állapotba sodorta az intenzíves dolgozókat.

A független sajtót nem, de az MTI fotósait olykor-olykor beengedik kórházakba, Balogh Zoltán felvétele április 1-én készült a Honvédkorház covid-intenzívjén.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA
 

A nyitás járványügyi következményeitől mindenki fél, hiszen szakmailag egyáltalán nem indokolt az a lazítás, amit a kormány jelentett be.

A gyógyultak és beoltottak jelenlegi száma mellett nyitni olyan, mint tizenkilencre lapot húzni, az egészségügyi dolgozók pedig csak rezignáltan figyelik, hogy mi fog most történni. Nincs olyan orvos Magyarországon, aki szerint itt az ideje a nyitásnak.

Nem tudni, hogy hányan fogják valóban elhagyni a szakmát, ha vége lesz a járványnak, de a szakemberek annyira belefáradtak már a megterhelésbe, hogy mindannyiunk száját elhagyja naponta többször, hogy „ha vége van ennek a szarnak, én nem csinálom tovább”.

Ezt a leterheltséget bizonyítja az is, hogy szerdán Kásler Miklós a kórházi ellátást igénylő betegek magas számára hivatkozva felfüggesztette az onkológiai népegészségügyi szűrővizsgálatokat.

A teljes interjú anyagát itt tudja elolvasni.

(Forrás: 24.hu)