„Klubrádió

Maruzsa Zoltán: Nem kötelező hétfőn iskolába vinni a gyerekeket

15/04/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette az iskolák jövő heti nyitására vonatkozó szabályokat. Megismételte, hogy április 19-től jelenléti oktatás lesz az óvodák és az iskolák alsó évfolyamain. Május 10-től pedig a felső tagozatosok is visszaállnak majd a digitális oktatásról jelenlétire.

Maruzsa elmondta, a nyitást az tette lehetővé, hogy javulnak a járványügyi adatok, egyre több a beoltott, köztük a regisztrált pedagógusok beoltása lényegében lezárult, 155 ezer főt oltottak be, a bölcsődei dolgozókkal együtt pedig több mint 200 ezret. Maruzsa beszélte arról, hogy az alsósok esetében kisebb a kockázat, mert nincs szaktanári rendszer, valamint kisebb a fogékonyság a fertőzésre ebben az életkorban. Továbbá alsóban a digitális oktatás a legkevésbé hatékony.

Az államtitkár közölte, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke iskolába menjen, van erre lehetőség, és az iskolavezetők ezt engedélyezhetik. Ehhez nincs szükség petícióra sem, a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak. Viszont – tette hozzá –. aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele.

Maruzsa Zoltán arra kérte a pedagógusokat, hogy jövő hétfőn a legjobb tudásuk szerint vegyék fel a munkát, mert a diákok érdekeit szolgálja a jelenléti oktatás. Hozzátette, kötelező lesz a a hőmérsékletmérés, távolságtartás és fertőtlenítés, ahogyan ezt korábban is bevezették a járvány idején.

(Forrás: 24.hu)