„Klubrádió

Védettségi matematika: 11-12 nappal az oltás után még nincs védelem

13/04/2021 08:03

| Szerző: Klubrádió

Bár Ferenci Tamás szerint lehet, hogy túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén, a túlterhelt egészségügy miatt a hullám lecsengésének üteme is nagyon fontos. A biostatisztikus úgy véli, hogy nagyban nehezíti a járvány elleni védekezést, ha nem hagyjunk az oltóanyagnak kellő időt a védelem kialakítására. Ez különösen a küszöbön álló iskolai újranyitás miatt is problémás. 

A Pfizer vakcinájáról nagyon pontos és részletes klinikai vizsgálatok eredményei állnak a rendelkezésünkre, míg a Sinopharmról szinte semmi – foglalta össze a 444 Ferenci Tamás biostatisztikus, a Portfolionak adott interjúját. A Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja szerint az előbbi oltóanyag esetében tehát azt is nagy pontossággal meg lehet határozni, hogy miképp épül fel a védettség az első dózis után. 

Ezek az adatok különösen fontosak az április 19-én újrainduló oktatás miatt. Ferenci szerint megállapítható, hogy „aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.”

Koronavírus - Digitális tanrend
Fotó: Komka Péter / MTI
 

A járvány terjedési ütemének vizsgálatához reprodukciós ráta (R) meghatározását nehezíti, ha változó mennyiségben tesztelnek, hiszen az érték nagyban függ attól, hogy hány potenciális vírusfertőzöttet tesztelnek le Ferenci szerint. Számításai alapján 1,3 volt a csúcsérték február végén, ekkor terjedt a legnagyobb ütemben a koronavírus brit variánsa, míg a márciusi korlátozó intézkedések meg nem törték ezt a tempót. 

Az R érték jelenleg nagyjából 0,7-0,8 körül lehet és mivel a pozitív tesztek aránya napok óta állandó, a biostatisztikus úgy véli, nem valószínű, hogy az alacsony tesztelési intenzitás okozza ezt a kedvező számot. 

„Ez, és több más indikátor ugyanilyen irányba mutató eredményei alapján merhetem mondani, hogy e hullám tetőzésén túl vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajokon is túl vagyunk, a borzasztóan túlterhelt egészségügy miatt a lecsengés üteme is nagyon fontos lesz”- mondja.