„Klubrádió
Esti gyors

Vírusölő Orbán, avagy miről szól majd a választási kampány? – Kárpáti János jegyzete

1/04/2021 18:48

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A korlátozások csak lassítani tudják a járványt. Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani – jelentette ki Orbán. Érthető persze, ha leszólja a lezárásokat, a korlátozó intézkedéseket. Hiszen ez szépen rímel a „csupán megszorításokra képes baloldalt” ostorozó kijelentésekre. Az orbáni alternatíva mégis hamis.

2021. április 01. Esti gyors-jegyzet / Kárpáti János jegyzete - 2021.04.01.
02:12
00:00

A miniszterelnök szerint egyetlen módon lehet megállítani a vírust: oltással. Azt mondta, amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás, az otthonmaradás segített, most azonban már tömeges a fertőzés. Ezt a korlátozások csak lassítani tudják. Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani – jelentette ki. Kellő tisztelettel hadd jegyezzem meg: ez a vagy-vagy leegyszerűsítés egyetlen teendőre, ami már korábban is jellemezte Orbán Viktor helyzetelemzéseit, kommunikációs fogásként nem csupán ellenszenves – már akinek –, hanem társadalmilag káros is.

Érthető persze, ha Orbán Viktor leszólja a lezárásokat, a korlátozó intézkedéseket. Hiszen ez szépen rímel a „csupán megszorításokra képes baloldalt” ostorozó kijelentésekre. Vírusölő Orbán – ezt a képet akarja majd felmutatni a Fidesz a választási kampányban. Ezzel nehezen fér össze az, ha például kisvállalkozók tömege megy csődbe – mert megsegíteni aztán, olyan mértékben, ahogy szerte az unióban teszik, nem akarja őket a kormány.

Az orbáni alternatíva mégis hamis. Nagyon sokan fognak velem nem egyetérteni, de szerintem nem lezárás helyett, hanem amellett kell az oltás. Minden figyelmet nem szabad csak az oltásra összpontosítani. A járvány terjedése lassítható – Orbán ezt lekicsinyli –, holott kötelesség lassítani, hiszen bármilyen jól halad az oltás, mesze még az a bizonyos nyájimmunitás. Halljuk a hírekben, hogy a mélyen katolikus Olaszország mekkora bezártság mellett tölti a húsvéti ünnepeket. A magyarok hatalmas árat fizetnek azért, hogy nem így tesznek – látjuk ezt naponta a számokban.

De fordítsunk egyet a dolgon. Fogadjuk el egy pillanatra a miniszterelnök állítását, hogy minden erőt az oltásra kell fordítani. Akkor viszont, ugyan mire vártak a pedagógusok beoltásának a halogatásával, hogy most, amikor végre elkezdik az oltásukat, a védettség megszerzése előtt rángassák őket vissza az iskolákba?

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. április 1-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.