„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar oltási gyakorlat sem tudta fékezni a járványt

30/03/2021 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Bár lakosságarányosan több embert oltott be Magyarország, mint bármely más uniós tagéllam, a koronavírus okozta elhalálozások terén a legrosszabb eredményt értük el. A Washington Post cikke szerint az állhat az ügy mögött, hogy nem történtek lezárások, amit a magyar orvosok is követelnek. Erről számolt be a Bloomberg is, hozzátéve, hogy a brit mutáns miatt minden eddiginél több fiatal kerül kórházba.

2021. március 30. Reggeli gyors - Lapszemle 21.03.30. Kárpáti János
05:02
00:00

Magyarország lakosságarányosan több embert oltott be, mint bármely más ország az Európai Unióban, ugyanakkor továbbra is a világon itt az egyik legrosszabb a helyzet a koronavírus-elhalálozások tekintetében. Erről számolt be az AP amerikai hírügynökség, miután hazánkban elérte a 21,6 százalékot azok aránya, akik megkapták legalább az első oltási dózist, megelőzve az eddig vezető Máltát, miközben az EU átlaga 12,3 százalék. A kínai és orosz vakcinát is biztosító magyar oltási gyakorlat azonban eddig nem volt képes megfékezni a járványt, és az előző két hétre vetített mortalitási ráta globálisan itt a legmagasabb a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Azzal pedig, hogy hétfőre meghaladta a 20 ezret a halottak száma a 10 millió lakosú országban, a világon a harmadik legrosszabb helyre került Magyarország.

 

Orbán Viktor miniszterelnök bírálta az EU oltóanyag-beszerzésének a tempóját, és Magyarország volt az első olyan EU-ország, amely jóváhagyta a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik vakcinát – emlékeztetett az AP a beszámolóban, amelyet átvett többek közt a Washington Post is. Miközben a térség többi országa kemény lezárási intézkedéseket foganatosított, Magyarország a csúcsokat döntő számadatok ellenére a hétvégén tette közzé a korlátozások enyhítésének a tervét – folytatódott a tudósítás, megjegyezve, hogy tavaly 5,1 százalékkal csökkent az országban a GDP, a bruttó hazai termék. A hivatalosan közzétett enyhítési terv értelmében amint az első dózissal beoltottak száma eléri a 2 és fél milliót, vagyis várhatólag hamarosan, kapacitási korlátok mellett megnyithatnak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek, valamint két órával csökkentik az éjszakai kijárási tilalom időtartalmát.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Az orvosok szigorítást várnak, a kormány lazítani készül

Ugyanerről a témáról a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség azt is megírja, hogy a magyarországi orvosok bírálják a korlátozások enyhítésének tervét. Idézi Tóth Juditot, a Magyar Orvosok Szakszervezetének az alelnökét, aki az ATV-ben úgy nyilatkozott: a szakma felfoghatatlannak tartja, hogyan lehet közeli újranyitásról beszélni, amikor további szigorításoknak kellene napirenden lenniük.

Orbán stratégiájáról Gárgyán Eszter, a Citigroup közgazdásza is azt valószínűsítette, hogy az nem fog működni – írta a Bloomberg. A szakértő ezt azzal támasztotta alá, hogy a vírus agresszív brit variánsa miatt minden eddiginél magasabb számban kerülnek kórházba fiatalok. Gárgyán szerint vagy legalább néhány héttel el kellene halasztani a tervezett nyitást, vagy akár újabb lezárást kellene elrendelni a most kezdődő második negyedévben, amíg a lakosság átoltása nem teszi lehetővé a szélesebb körű nyitást.

Szputnyik V: vakcina az egész emberiség számára?

A New York Times arról közölt cikket, hogy Oroszország, miközben büszkén hirdeti latin-amerikai, afrikai, sőt bizonyos mértékig európai vakcinaexport-sikereit, nagy csöndben külföldről szerzi be saját felhasználásra nagy mennységben a saját maga által kifejlesztett Szputnyik oltóanyagot. A moszkvai kormány szerződéses kapcsolatban áll egy dél-koreai gyártóval, amely már szállított is vakcinát Oroszországba, és tervek születtek hasonló konstrukció kialakítására Indiával. Oroszország saját oltóanyag-előállításának kezdeti nehézségeit az okozta, hogy híján voltak a szükséges biotechnológiai berendezéseknek, amelyeket Kína állít elő. Oroszország eddig csak a lakosság 4,4 százalékát tudta beoltani. A Kreml a múlt héten lényegében beismerte, hogy Vlagyimir Putyin is azért halogatta sokáig saját oltakozását, mert nem akarta túlzottan gerjeszteni a vakcina iránti igényt addig, amíg az Moszkván kívül nem volt széles körben elérhető. Életkoránál fogva tulajdonképpen már januárban jogosult lett volna az oltásra, de akkor még messze nem volt kielégítő a kínálat a régiókban – idézte a New York Times Dmitrij Peszkovot, az orosz államfő szóvivőjét.

Eközben azonban az oroszok az exportra irányították a figyelmet. „Vakcina az egész emberiség számára” – hirdette a Szputnyik V internetes oldala.

Koronavírus - Oltás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban
Fotó: Bús Csaba / MTI
 

A New York Times cikke szerint időközben kezd teret nyerni az oltóanyag-nacionalizmus szerte a világban. India például a múlt héten csaknem teljes egészében visszatartotta az exporttól azt a 2,4 millió dózist, amit a Serum Istitute elnevezésű magáncég állított elő. Az Európai Unió szintén olyan vészhelyzeti jogalkotással állt elő, amely korlátozza a vakcinaexportot. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy az EU szakít a naivitással – azzal, hogy a gyorsan emelkedő fertőzésszámok idején is exportált oltóanyagot.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.30. 6:00
Riporter: Kárpáti János