„Köszönjük

Orvosi kamara: nagyon magas a halálozás a lélegeztetetteknél

31/03/2021 22:26

| Szerző: Klubrádió

A gépi lélegeztetés egyes kórházakban eredménytelen, a halálozás magas, ami felülvizsgálatra szorul – írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Pintér Sándor belügyminiszternek készített összefoglalóban, amelyről a Telex és a 444 számolt be. A MOK szerint hatalmas a fizikai és a lelki terhelés, miközben sok orvos máig nem tudja, mennyi pénzért dolgozik, és teljesen széttagolt az adminisztráció. 

Kedden Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt – számolt be a Telex. Pintér az orvosok véleményéről is érdeklődött, és a kamara össze is gyűjtötte ezeket a megyei szervezetek vezetőinek segítségével, elkészítve a hazai Covid-ellátás problématérképét. A megkérdezett orvosok nemcsak a problémákat sorolták fel, de javaslatokat is tettek. A portál részleteket közölt a MOK gyűjtéséből:

– Hatalmas a fizikai, lelki terhelés az orvosokon, de még működik az orvosi eskü, ha összeszorított foggal és nehéz feltételek mellett vagy azok nélkül is, de csinálják, teszik a dolgukat.

– A gépi lélegeztetést igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

– Hatalmas többletterhet okoz a háziorvosoknak az oltások beadása. Jelenleg az ezzel kapcsolatos problémák adják az alapellátás legnyomasztóbb terhét. Egy háziorvost idézve ezt írják: „inkorrekt, igazságtalan és demotiváló”, hogy a háziorvosok alig kaptak segítséget az oltások lebonyolításához. A MOK Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek írt levelet, mert máig nem tisztázott, hogy a háziorvosok hogyan jutnak hozzá a hétvégi oltásért járó 80 ezer forinthoz.

– Elképesztően széttagolt az adminisztráció. A koronavírusos betegeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszerén keresztül jelentik, a mintavételezést az Országos Mentőszolgálat webes felületén lehet kérni, az oltásokat az ágazati portálra kell felvinni, de az orvosok többsége rögzíti azt a saját medikai szoftverébe is a későbbi könnyebb visszakereshetőség miatt. Ezenkívül számos más felületet is használniuk kell.

– „Fontos lenne a kórházi helyzet és a problémák részletesebb és reálisabb bemutatása a kormánymédiákban is. A kormányközeli médiák ezt elmulasztják, az ellenzékiek (sic) pedig a szélsőséges eseteket felnagyítva tálalják, így a lakosságnak nincs reális képe a helyzetről” – fogalmaztak.

– Az orvosok ne tudják, hogyan alakul majd az önként vállalt többletmunka díjazása, több helyen pedig az ügyeleti díj mértéke sem tisztázott.

Koronavírus - Oltás az Olajág Otthonban
 
 Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Javaslatokat is megfogalmazott a kamara, ahogy a 444 írja, kérik például a helyi viszonyok szerinti döntési lehetőségek kiterjesztését, azt, hogy inkább a betegeket szállítsák, mintsem orvosokat vezényeljenek távolra és mentálhigiénés támogatást is. A javaslatok között szerepel az is, hogy járja körbe egy tanácsadó a kórházakat, és ellenőrizze, hogy a lélegeztetések megfelelően folynak-e, mert „sok irracionális, vagy minőségileg elfogadhatatlan megoldás van.”

Általános vélemény a háziorvosok közt, hogy nem a praxisokban és kórházi oltópontokon, hanem nagy légterű sportlétesítményekben, színházakban, iskolákban kéne megszervezni az oltásokat. És az oltások lebonyolításába be lehetne vonni magánegészségügyben dolgozókat, vagy szakképesített önkénteseket, így felszabadítva a személyzetet.

A teljes dokumentumot itt olvashatják el az érdeklődők.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)