„Klubrádió
Reggeli gyors

Kínai vakcinák: az információhiány a gond

13/04/2021 14:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Hétvégén egy kínai járványügyi illetékes azt mondta, a kínai vakcinák kevésbé hatásosak, mint az úgynevezett mRNS-alapúak (ezek közé tartozik a Pfizer és a Moderna). Aztán ugyanez az illetékes nem sokkal később sietett leszögezni, „teljes félreértés”, hogy így nyilatkozott volna, pusztán arra gondolt, hogyan lehetne javítani az oltások hatásosságát. Simon Dávid külpolitikai elemző szerint a transzparencia hiánya a legnagyobb gond a kínai vakcinák esetében, az ázsiai ország pedig geopolitikai hatalmának előmozdítását várja az oltásoktól is.

2021. április 13. Reggeli gyors - részlet 21.04.13. Simon Dávid
08:14
00:00

Simon Dávid külpolitikai elemző szerint a transzparencia hiánya megfigyelhető a kínai tudományos megközelítésben a koronavírusos esetek, új fertőzések „nem teljesen megbízható” követésétől idáig. Az elmúlt napokban először arról volt szó, hogy az mRNS-típusú vakcinákhoz (ilyen a Pfizer és a Moderna) képest a kínaiak nem annyira hatékonyak, aztán egy-két nappal később megjelentek azok a hírek, amelyek szerint nem teljesen úgy értette az illetékes, ahogy az megjelent.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
 
A beérkezett újabb, 8200 kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina A Békés Megyei Kormányhivatal hűtőjében Békéscsabán 2021. március 4-én. MTI/Lehoczky Péter
Fotó: Lehoczky Péter / MTI
 

A szakértő szerint nem elsősorban a kínai vagy egyéb keleti vakcinákkal van a probléma az EU-ban, hanem örülnének, ha az Európai Gyógyszerügynökség megvizsgálhatná őket, és minden olyan adat elérhető lenne, amely eloszlatná a kételyeket. Tehát az információhiány okozza a bonyodalmakat. Csak azok a hivatalos adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek azt mutatják, hogy a kínai vakcinák hasonló mértékben nyújtanak védettséget, mint a nyugatiak. A Közel-Kelet országaiból azonban már február végén és március elején érkeztek olyan adatok, amelyek szerint a két oltás nem ad elegendő végzettséget. Ezek se kutatások azonban, hanem csak megfigyelések. (Később hasonlóról számoltak be a kínai vakcinát szintén nagy mennyiségben használó Szerbiában is – a szerk.)

Simon Dávid szerint a vakcinaügyre úgy érdemes tekinteni, mint diplomáciai kérdésre. Kína úgy kezeli, mint olyan eszközt, amely a geopolitikai hatalmának előmozdításáról, térnyerésről, puha hatalomszerzésről. Kína, amely életmentő eszközökkel, jelenleg oltásokkal, korábban védőfelszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, maszkokkal, tesztekkel képes ellátni más országokat, azt várja ettől, hogy befektetése megtérüljön elsősorban a puha hatalom növekedése formájában. Lehet szó presztízsnövekedésről, beruházások kedvező elbírálásáról, szankciók lazításáról vagy a célország bizonyos mértékű eladósodásáról, amellyel Kína jár jól. Hivatalosan azt kommunikálják, hogy ez a nemzetközi együttműködés előmozdításáról szól a járvány elleni küzdelemben. Ezt elősegíti, hogy a kínai vakcinák könnyen tárolhatók.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: MTI/Lehoczky Péter

Reggeli gyors
2021. április 13., kedd 07:35
Műsorvezető: Dési János