„Klubrádió
Megbeszéljük...

Feljelentették a DK-s polgármestert, pedig nem is rendelkezhet a vakcinákkal

19/03/2021 23:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Feljelentették Szaniszló Sándort, Pestszentlőrinc DK-s polgármesterét, mert a kormánymédia szerint elszállíttatta a kerületből a kínai vakcinákat. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a kormányhivatal írt a háziorvosoknak, hogy a be nem adott kínai vakcinákat átviszik máshová. Egyébként polgármesterként abszolút nem szólhat bele az oltóanyagok ügyébe, azokkal csak a kormányhivatal vagy maga a kormány rendelkezhet – tette hozzá.

2021. március 19. Megbeszéljük - részlet 21.03.19. Szaniszló Sándor
13:26
00:00

Szaniszló Sándort a Megbeszéljük adásában arról kérdeztük, hogy már fel is jelentették vakcinaügyben. Azt mondta: érdeklődéssel hallgatja a hírt, hiszen polgármesterként semmi ráhatása az oltási folyamatra. Bárcsak lenne, szerinte akkor Magyarországon is úgy működhetne az oltás, mint több nyugat-európai országban, hiszen egy város, különösen a nagyvárosok rendelkeznek az ehhez szükséges infrastruktúrával. A XVIII. kerületben is minden feltétel adott ahhoz, hogy szervezetten, közmegelégedésre tudják lebonyolítani az oltásokat – tette hozzá.

A feljelentő (egy névtelen magánszemély) arra céloz, hogy állítólag visszaküldte a fel nem használt vakcinákat. A polgármester közölte: a háziorvosok kaptak egy levelet a fővárosi kormánymegbízottól, hogy a fel nem használt kínai vakcinát elviszik, és olyan helyen használják fel, ahol nagyobb rá az igény. Ő erre annyit írt Kásler Miklós miniszternek, hogy ha már elviszik ezeket, azt szomorúan veszik tudomásul, de cserébe azt kérik, hogy pótolják, és javarészt EU által jóváhagyott oltóanyagokkal, mert azokra van igény. A keleti vakcinákra szerinte „lasszóval kell fogdosni az embereket”. Hangsúlyozta: a polgármester az oltóanyagokkal nem rendelkezhet, csak a kormányhivatal vagy maga a kormány. 

Polgármesterként nyomon kell követniük, hogy halad az a társadalmi feladat, amely jelenleg a legfontosabb, a koronavírus-járvány megfékezése. Időről időre megkérdezik, hogy mit tehetnek ezért az önkormányzat eszközeivel, hiszen beleszólást nem nagyon engednek. Nekik megadatott a lehetőség, hogy legyen oltópont, kijelöltek egyet, hozzájárultak a kialakításához, ugyanis a XVIII. kerületben bár 106 ezren élnek, nincs kórház.

 
Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc DK-s polgármestere (kép: Facebook)
 

A kormánypárti Origo szerint tömegfelháborodás alakult ki a kerületben. Hogy miben állt ez, arra Szaniszló Sándor elsőként azt mondta: a gyermekekkel foglalkozókat, óvodai és iskolai dolgozókat nem hajlandó előre venni a kormány az oltási sorrendben, bárhogy is könyörög az ellenzék. Ők nem válogatnak a vakcinák közül, és akár soron kívül is jelentkeznének ezekért az oltóanyagokért. De ahogy látták a kormányzati propagandáért felelősök, hogy többen is jelentkeztek, az említett Facebook-posztra Szaniszló Sándor szerint ráeresztettek több száz fideszes trollt, és mivel nyomdafestéket nem tűrővé vált a stílus, vissza kellett vonnia a bejegyzést. Megjegyezte: helyreigazítást kért az összes jobboldali médiumtól, amely lehozta ezt a „nyilvánvalóan hazug és rossz szándékú” cikket. Perre megy, és amennyi kártérítést kap, az a kerületi járványügyi alapba folyik majd be – tette hozzá.

Szemérmetlen a kormány részéről a bűnbakkeresés; szerinte ahogy egyre nagyobb a kapkodás, egyre nagyobb a káosz, úgy nyilvánul meg egyre durvábban a kormány és vádolja oltásellenességgel az ellenzéket. Holott ez a legkevésbé sem igaz, ő is mindig elmondja, hogy regisztráljanak az emberek, még akkor is, ha „a propagandaminiszter környékén” a megadott adatokkal talán mást is kezdenek. Oltáspárti kampányt is kezdtek a kerületben, kifüggesztett óriásmolinókon biztatják a lakosokat az oltásra.

A polgármester beszélt arról is: sajnos úgy tűnik, hiába ígértek kínai meg orosz oltóanyagot, nem sokkal jobb a helyzet. A XVIII. kerületben mindössze múlt péntekig mindössze 5900 beosztottról számoltak be, ez a kerületi lakosság 6 százalékát jelenti. Talán a főváros kap eleve kevesebb oltóanyagot, hiszen országosan 15 százalékról beszélnek – tette hozzá.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. március 19., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György