„Klubrádió

Nagy sebességgel tör előre a harmadik hullám

16/03/2021 13:50

| Szerző: Klubrádió

Óriási sebességgel halad előre a koronavírus-járvány harmadik hullámának emelkedő szakasza – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy nagyon nehéz heteknek nézünk elébe.

Minden eddig meghozott óvintézkedésre szükség van – közölte Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos azt mondta, Óriási sebességgel halad előre a harmadik hullám és náluk súlyosan zajlik le a betegség.

A brit mutáns nemcsak sokkal fertőzőképesebb, de fiatalokat is gyorsan és súlyosan megbetegít.Közölte azt is, hogy a mai napon 120510 adag Pfizer-vakcina érkezett, ezt elsősorban regisztrált idősek és második körös oltottak oltására használják. 100000 Sinofarm-vakcina érkezik holnap, miután a későbbre ígért oltóanyagokat kissé előbbre hozták. A napokban AstraZeneca-vakcinát is várnak, igaz, kisebb adagot ígér a cég, mint korábban.

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: egy új fertőzöttet r
 
Müller CecíliaFotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO adatait idézte Müller Cecília, miszerint nem haladják meg az oltás utáni trombózisos és tüdőembóliás esetek az oltás nélküli időszak adatait. Sok országban függesztették fel az oltás beadását, a vérrögképződés és embólia kockázatát ugyanakkor eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával.

Felajánlotta a kormány a Magyarországon dolgozó diplomaták beoltását – értesült az Index. A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette az információt, egyben közölték, a külszolgálatban dolgozó magyar diplomaták a fogadó államoktól kapják meg a koronavírus elleni oltást. Arról nincs hivatalos tájékoztatás, hogy milyen oltóanyagot kapnak a diplomaták, úgy tudni több országban is kínai vakcinákkal oltják a magyar állományt.