„Klubrádió

Az AstraZeneca előnye nagyobb, mint a kockázata

16/03/2021 10:26

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Gyógyszerügynökség gyógyszerbiztonsági bizottsága péntek óta vizsgálja a néhány embernél fellépett vérrögképződéses tünetekről szóló jelentéseket. Fenntartják, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

Ismét nyugatja a tagállamokat az Astra Zeneca kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség. Friss közleményükben megismétlik, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Egyúttal jelezték, hogy a szervezet gyógyszerbiztonsági bizottsága péntek óta vizsgálja a néhány embernél fellépett vérrögképződéses tünetekről szóló jelentéseket. Azt is bejelentették, hogy még a héten, csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyalnak a brit-svéd vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről. Legújabban, Szlovénia, Spanyolország,  Németország, Franciaország, és Olaszország, korábban pedig  Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland illetve Hollandia és Írország is az Astra Zeneca oltóanyagok beadásának átmeneti felfüggesztéséről döntött. Magyarországon nincs ilyen döntés.

A gyógyszerügyi hatóságok állásfoglalása szerint, nincs statisztikailag okunk aggódni - nyilatkozta a German Marshall Fund elemzője a Klubrádiónak.

2021. március 15. A lényeg - részlet 21.03.15. Hegedűs Dániel
00:59
00:00

Hegedűs Dániel hétfőn elmondta: a döntést elővigyázatosságból hozták meg, mivel nem bizonyított még az ok-okozati összefüggés a vérrögképződés és az oltás között.