„Klubrádió
Reggeli gyors

„Nem csinálhatnak politikát az oltási kampányból”

18/03/2021 08:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerb kollégájával folytatott találkozón tárgyalt többek közt a két ország járvány elleni védelméről, valamint arról, hogy miért vásároltak kínai és orosz oltóanyagot – írja az Euractiv. Mások mellett a Russia Today is beszámolt arról, hogy Il-103-as gépek gyártásáról és modernizációjáról állapodott meg az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és a pécsi Aviation Engineering vállalat.

2021. március 18. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit - 2021.03.18.
05:00
00:00

Elfogadhatatlan a számunkra, hogy a saját szakértőink helyett olyanok döntsenek vakcináról, akiknek fogalmuk sincs a mi hazai körülményeinkről – mondta Szijjártó Péter a szerb kollégájával folytatott találkozóról újságíróknak, amiről az Euractivban olvashattunk. „Nem engedhetjük meg, hogy politikát csináljanak az oltási kampányból” – tette hozzá a magyar külügyminiszter, amikor partnerével, Nikola Selakovićcsal azt indokolták meg, miért vásároltak kínai és orosz oltóanyagot. „Ha ezt nem tettük volna meg, akkor sokkal kevesebb ember lenne mára beoltva ilyen rövid idő alatt”. Mindennek megvan a maga indoka, ők pedig – mármint a magyar és a szerb kormány – tudják, hogy mi a dolguk. „Népünk életét megmenteni” – fogalmazott Szijjártó. Emellett bejelentette azt is, hogy mivel szerinte az illegális menekültek hozzájárulnak a fertőzés terjedéséhez, ezért felajánlotta Szerbiának, hogy határőrizeti egységet küld segítségként a szerb határra, hogy vissza tudják tartani a migránsokat – él ezzel a kifejezéssel a kormányzati kommunikáció. Selaković szerint soha nem voltak ilyen intenzívek a magyar-szerb kapcsolatok, legfőképp a kereskedelmiek, mint manapság. Májusban Magyarország veszi át az Európa Tanács miniszteri tanácsának soros elnökségét, amire a szerb külügyminiszter, mint fontos időszakra tekint, mert ekkor fog Priština, pontosabban Koszovó tagságért folyamodni.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
Fotó: Lehoczky Péter / MTI
 

Minden egyes ampullát felhasználnak

A legnépszerűbb angol nyelvű kínai tv-csatorna, a CGTN Orbán Viktort idézte annak apropóján, hogy tegnap újabb 100 ezer kínai, Sinopharm oltóanyag érkezett a magyar fővárosba. Egyrészt azért, mert dicsérte a kínai szállítókat, hogy időben, a szerződésnek megfelelően érkeznek, ugyanakkor meg is jegyzi az írás, hogy a magyar kormány nem követi az uniós stratégiát, aminek eredménye szerintük szemmel láthatóan dicséretes. Eközben az Unióban az AstraZeneca megbízhatóságáról illetve mellékhatásairól vitáznak. A cikk még Müller Cecília tiszti főorvosra is kitért, aki minden nap nagyon várja az érkező oltóanyagokat és külön kiemelte, hogy minden egyes ampullát az utolsóig felhasználnak.

Hetedik helyen Magyarország a halálozási ranglistán

Ugyanakkor a hírek élére ugrottunk számtalan lapban, vegyük mondjuk az Irish Times-t, hisz negatív rekordot döntött hazánk, ugyanis soha ennyi fertőzött nem volt még nálunk, mint az elmúlt napokban. Az AP hírügynökség cikkéből az is kiderült, hogy Magyarország a világranglistán, szintén a negatív rekordoknál maradva a hetedik helyen áll az 1 millió emberre jutó halálozási arányok alapján – hasonlította össze az adatokat az amerikai Johns Hopkins Egyetem.

Orosz Il-103-as gépek pécsi gyártásáról állapodtak meg a Szputnyik vakcinákon kívül

Közleményben számolt be az orosz külügyminisztérium Szergej Lavrov külügyminiszter és Konkoly Norbert orosz nagykövet tárgyalásainak eredményéről, amit az orosz TASZSZ hírügynökség oldalán olvashatunk. A beszélgetésbe bekapcsolódott az új orosz, Budapestre akkreditált nagykövet is, Jevgenyij Sztanyiszlavov. Alapvetően a Covid-járvány elleni közös harcról esett szó a megbeszélésen, a következő kétkomponensű Szputnyik-V vakcinaszállítmányról. Emellett megállapították azt is, hogy a pandémia ellenére ígéretesen alakul a két ország közti együttműködés „az egészséges pragmatizmus szellemében és a kölcsönös előnyök figyelembevételével”. A közleményből kiderül, hogy rendszeresek a két ország diplomáciai vezetése közti egyeztetések. Ennél a semmitmondó közleménynél több derült ki a Russia Today csatorna orosz nyelvű kiadásából, ahonnan megtudtuk, hogy Il-103-as gépek gyártásáról és modernizációjáról állapodott meg az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és a pécsi Aviation Engineering vállalat. Ennek a megállapodásnak a volumenéről és időkereteiről semmilyen részlettel nem szolgáltak, csupán a gép várható korszerűsítésének módjáról írtak nagy általánosságban.

Az orosz TV Zvezda tudósításából viszont kiderül, hogy számszeri szerződés egyelőre nem köttetett, de az orosz fél nagy reményeket fűz az Il-103-as európai sikeréhez, hisz oktatógépeket épp úgy korszerűsítenek majd, mint a turizmusra, mezőgazdasági, határőrizeti vagy mentési munkákra alkalmas gépeket.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.03.18. 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit