„Klubrádió
Megbeszéljük...

A kínai vakcinavásárlás után kutatott, offshore-király nyomaira bukkant a Momentum

12/03/2021 20:45

| Szerző: Klubrádió

A kínai vakcinabeszerzésben közvetítőként szereplő cég a Momentum korrupcióellenes munkacsoportját vezető Tompos Márton szerint offshore hátterű és áttételesen, alapítása révén kapcsolódik egy nemzetközi szélhámoshoz. Korábbi tulajdonosáról pedig az Átlátszó írta meg, hogy több száz millió forint EU-támogatást kapott egy meg nem valósult projektre.

2021. március 12. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Tompos Márton - 2021.03.12.
07:38
00:00

Tompos Mártont, a Momentum úgynevezett korrupcióvadász munkacsoportjának vezetőjét, a párt VI-VI. kerületi előválasztási jelöltjét kérdezte Bolgár György, először is erről a csoportról.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a Momentumban tavaly nyár végén vetődött fel, hogy kellene egy munkacsoport olyan esetekre, amikor úgy látják, hogy valami nem stimmel önkormányzati vagy országos közbeszerzésekkel (mint legutóbb a kínai vakcinák ügyében), ezeket próbálják felderíteni nyilvánosan elérhető adatbázisok alapján.

A kínai vakcinabeszerzésre rátérve azt mondta: az, hogy van egy közvetítő cég a két kormány között, az nem ördögtől való. Az ügyben a korábbi negatív tapasztalatok miatt kezdtek kutatni, hiszen például a letelepedési kötvényeknél tízmilliárdokat bukott a magyar állam a közvetítőkön. Azt találták, hogy a Gulyás Gergely miniszter által csütörtökön nyilvánosságra hozott szerződésben megnevezett cégnek elég érdekes a háttere, „offshore múltja van, nem is gyenge”. Az a kulcs, hogy olyan offshore cég alapította ezt a vállalkozást, amely a világ egyik legismertebb szélhámosához, offshore-királyához, egy Geoffrey Taylor néven szereplő figurához kapcsolódik. Ő egy Angliából Új-Zélandra, majd Ausztráliába költözött férfi, aki több százas, talán több ezres céghálót működtetett, szinte mindenhez adott már céget, így észak-koreai-iráni fegyverszállításhoz, mexikói drogbárók pénzmosásához vagy orosz adócsalásokhoz is.

A magyar céget természetesen nem lehet ilyen ügyletekhez kötni. A probléma az, hogy bár a hatalom tájékoztatása szerint (amit egyesek propagandának neveznek – jegyezte meg Tompos Márton) a kormányzat felelősen bánik a pénzzel, most, amikor veszélyhelyzet van, mégis az látszik, pénz nem számít, csak jöjjenek a keleti vakcinák. Ehhez képest nem kötötték le az összes amerikai Moderna-oltóanyagot, a kínait drágábban vették, mint például Szenegál, és „úgy vigyáznak a pénzünkre”, hogy olyan cégen keresztül vásárolták, amelynek valószínűleg a háttérátvilágítását se végezték el, különben nem bízhattak volna meg ilyen emberek által korábban tulajdonolt vállalkozást 55 milliárdos keretszerződéssel.

Az említett Danubia Pharmát birtokló cég birtokosa tudomása szerint egy harmincas fiatalember, a Budapest Bank volt munkatársa, aki kilenc nappal a több tízmilliárdos üzletkötés előtt került a posztjára. Szerinte azonban nem ő a lényeg, hanem az előző tulajdonosok, akik a lélegeztetőgép-bizniszhez is kapcsolódnak. Hozzátette: az Átlátszónak, a Válasz Online-nak és más oknyomozó munkát végző portálnak is több olyan cikke jelent meg, amely leírja ennek a körnek a korábbi ügyleteit. Például a Danubia Pharma eggyel korábbi tulajdonosa, bizonyos Lachmann Norbert 496 millió forint európai uniós támogatást kapott logisztikai csarnokra és tápszergyárra Bicskén, de ebből mindössze 59 földbe ásott lyukakra futotta – fogalmazott a Momentum politikusa.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Tompos Márton/Facebook

Megbeszéljük... 
2021. március 12., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György