„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: közzéteszik az orosz és kínai vakcinák beszerzési szerződéseit

11/03/2021 11:35

| Szerző: Klubrádió

A szerdai kormányülésen csak a járvány elleni védekezéssel foglalkozott a kormány – mondta kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínai és az orosz vakcinára vonatkozó magyar beszerzési szerződéseket, hozzátéve, hogy ezzel kívánják erősíteni a közbizalmat.

A szerdai kormányülés után szokás szerint az ott született döntések ismertetésével kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, csak és kizárólag a jávány elleni védekezéssel foglalkoztak, az adatok azt mutatják, hogy felfutó szakaszban van a harmadik hullám. A kormány ezért továbbra is mindenkit arra kér, hogy tartsa be a szigorú szabályokat, csak a kontaktusok csökkentésével lehet megakadályozni a további romlást – írja a hvg.hu.

2021. március 11. A lényeg - Gulyás Gergely 21.03.11. Szerződések
00:32
00:00
„Nyilvánosak lesznek a kínai és az orosz vakcinára vonatkozó magyar beszerzési szerződések” – ígérte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, 24 órán belül bárki által megismerhetőek lesznek a dokumentumok. Azt is hozzátette, hogy így kívánják erősíteni a közbizalmat.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás GergelyFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Állítása szerint a brüsszeli szerződéseket nem tudják nyilvánosságra hozni, a jelenleg lekötött számot nézve viszont azt biztosra tudják mondani, hogy a 18 év feletti lakosságot másfélszer be tudják oltani akkor is, ha mindenki kéri. A kormány emellett levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy nyilvánosságra hozhassák az uniós szerződéseket is.

2021. március 11. A lényeg - Gulyás Gergely 21.03.10. Moderna
00:42
00:00
A Moderna vakcinákból azért nem kértek többet, mert az csak a második félévben érkezett volna meg – magyarázta a magyar kormány stratégiáját a miniszter.

Az Európai Unióval a lehető legjobb viszonyra törekednek, de szomorú, hogy valótlant állítottak a Moderna beszerzésekkel kapcsolatban, ezért a magyar kormány minimum elvárna egy elnézést – véli a politikus. Gulyás szerint ők szívesen nyilvánosságra hoznák az uniós vakcinák árát, de ezt nem tehetik. Elmondta viszont a keleti vakcinák árát: az orosz vakcinából 2 adag 17 euróba (6400 forintba), a kínaiból 63 euróba (22 400 forintba) kerül.

Nem sokkal korábban Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán közzé tette, hogy „450.000 vakcina érkezett, ezzel újabb 450.000 ember életét tudjuk megmenteni”. Gulyás Gergely hozzátette a csütörtöki kormányinfón, hogy ez kínai vakcina – írja a Telex. Ezzel pedig a miniszter szerint összesen már egymillió vakcina érkezett Kínából. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig azt tette hozzá, hogy a vakcinákat Magyarország teherszállító repülőgépe hozta Budapestre, mivel a kormány korábban úgy döntött, hogy teherszállító repülőgépet vásárol, „így az ország már nincs kiszolgáltatva a piaci körülményeknek”.

Ferenc pápát tisztelettel várják Magyarországon, a katolikus egyházfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel is fog találkozni.