„Klubrádió

Hol vannak az orosz és kínai vakcinaszerződések?

10/03/2021 08:45

| Szerző: Klubrádió

Érthetetlennek nevezi a 444, hogy miért nem publikálja a kormány az oros és a kínai vakcinák vásárlásáról kötött szerződést. Hiába a portál közérdekű adatigénylései, a kormányhivatalok azt sem árulják el, hogy pontosan melyiküknél lehetnek a dokumentumok. Ugyanígy járt és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is.

Nem publikálta még a kormány az orosz és a kínai oltóanyagok vásárlásáról kötött szerződéseit, ezért a 444 megpróbálta őket kikérni – olvasható a hvg.hu összefoglalójában.

Első körben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot keresték meg közérdekű adatigényléssel, de ők közölték, nem illetékesek ebben az ügyben. Azért Szijjártó Péter tárcáját keresték meg, mert ők jelentették be a 2 millió adag Szputnyik V és az 5 millió Sinopharm vakcina megvételét is.

Ezt követően a Miniszterelnökséghez és az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultak, de ők is jelezték, hogy nem tőlük fogják a dokumentumokat megkapni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyébként a vakcinabeszerzések szerződései közérdekű adatok, oda is adják a 444-nek időben, de azt már nem árulja el, honnan kell kikérni.

Koronavírus - Oltás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban
Fotó: Bús Csaba / MTI
 

A portál azt akarja tisztázni, hogy valóban 50 milliárd forintot fizettünk-e az ötmillió adag kínai vakcináért, és 5,7 milliárdot a kétmillió oroszért.

Nem csak ők pattantak le a minisztériumokról vakcinaszerződés-ügyben, hanem Szél Bernadett is. A parlamenti képviselő azt a választ kapta, hogy veszélyeztetné a védekezést, ha késlekedés nélkül kiadnák neki a szerződéseket.