„Klubrádió

Vizsgálják a hétvégi oltási fiaskót

9/03/2021 08:26

| Szerző: Klubrádió

A hétvégén tervezett tömeges oltás, amely során 74 ezer embert terveztek beoltani káoszba fulladt, ennek nyomán panaszbeadvány érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

Vizsgálatot indít a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a hétvégi oltáskáosz miatt, amelyben elmaradt 74 ezer ember AstraZenecával tervezett oltása – szúrta ki a Népszava cikkét a Telex.

Péterfalvi Attila egy magánszemély panaszbeadványa nyomán indítja el a hatóság vizsgálatát – közölte a NAIH elnöke a Népszavával. „A hírek alapján valószínűsíthető, hogy valamilyen hiba csúszott a rendszerbe” – jelentette ki. A vizsgálat lezárultáig azonban ennél bővebben nem szeretné kommentálni az eseményeket – írta a lap.

Miért nem tüntetik fel az oltási igazolványon, hogy milyen vakcinát kapunk?

Péterfalvi szerint a tervek szerint az oltási igazolványra uniós szintű döntést kellene hozni, de mivel ez még nem született meg, nem állítható, hogy a magyar kormány által meghatározott szabályok alapján készülő oltási igazolványnak vannak-e hátrányai. Ez egy olyan plasztikkártya, amely jelen állás szerint nem tartalmazza a vakcina típusát. Ami azért is visszás, mert egy klasszikus oltásikönyvben is pontosan feltüntetik, kit mivel oltottak be.

Ennek azért lehet jelentősége, mert Magyarországon olyan vakcinákkal is oltanak, amelyeket az EU eégszségügyi hatósága még nem hagyott jóvá, így azokat több EU-tag nem is fogadja el. Ilyen az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm. Így viszont felmerül, hogy a magyar oltási igazolvány iránt nem lesz elég bizalom az EU-ban, abban az esetben sem, ha a többi ország által is használt vakcinával oltották az adott személyt, mivel ez sem látszik majd a magyar oltási igazolványból. Péterfalvi szerint azonban árnyalja a képet, hogy az oltáskor kapott papírnak köszönhetően szükség esetén mindenki igazolni tudja, milyen vakcinát kapott.

Koronavírus - Egészségügyi dolgozók oltása a Pest Megyei FFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A 64 éves Péterfalvi Pfizer/BioNTech vakcinát kapott, de megjegyezte, hogy ez nem valamiféle kivételezés eredménye, hanem olyan egészségügyi ok, amely más oltást nem is tesz lehetővé.

Péterfalvi bátyja koronavírus-fertőzésbe halt bele, ez is arra inti, hogy kiálljon a minél szélesebb körű oltás mellett. A NAIH elnökeként és magánemberként is támogatná, hogy a koronavírus elleni oltást kötelezővé tegyék.