„Klubrádió

Orbán Viktor: Húsvétra külön intézkedések várhatók

19/03/2021 10:02

| Szerző: Klubrádió

A kórházigazgatókkal történt találkozója után a miniszterelnök úgy látja, az egészségügy bírja a terhelést, és a lélegeztetőgépes ágyak több mint fele szabad. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt arról is, hogy a húsvét különösen kockázatos, ezért külön intézkedésekre is számítani kell.

Hétfőtől még egy hétig biztosan maradnak az érvényben lévő korlátozó intézkedések – jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint egyszerűbb lett volna két hétre előre döntést hozni, de a környező országokból és Izraelből származó tapasztalatai alapján úgy látja, hogy egy hét alatt sok minden változhat – írja a Telex.

Ráadásul hamarosan húsvét következik, ami különösen kockázatos, az ünnepre emiatt külön járványügyi intézkedések lehetnek érvényesek – ezeket jövő pénteken, ismét az állami rádióban jelenti be a kormányfő.

A portál azt is megemlítette, hogy a kórházigazgatókkal történt találkozója után a miniszterelnök úgy látja, az egészségügy bírja a terhelést. A lélegeztetőgépes ágyak több mint fele szabad, és lélegeztetőgéppel fel nem szerelt Covid-ágyból is közel 11 ezer áll még szabadon. Orbán szerint minden megyei kórházban vannak gondok, de meg fogják tudni oldani a helyzetet.

Beszélt arról is, hogy főleg a fiatalok és a kis- és középvállalkozások vannak nehéz helyzetben. A fiatalok között sok a beteg, egyébként pedig a betegség súlyos lefolyása, valamint az elhízás és a cukorbetegség között „komoly összefüggés van”, ami figyelmeztetés mindenkinek. A kkv-któl azt kérte, hogy tartsanak ki, és ha újra tudják majd indítani a gazdaságot, akkor „bőséges év lehet”.

Lezárult a nemzeti konzultáció. Orbán pénteken megkérte az operatív törzset, hogy kezdje el kidolgozni a nyitási tervet. A konzultációban részt vevők 65 százaléka azt kérte, hogy akinek van védettségi igazolványa, az kapjon felmentést bizonyos korlátozások alól. A 1,5 millió beoltott mellett van 500 ezer ember, aki már PCR-teszttel igazolhatóan átesett a fertőzésen, tehát van 2 millió dokumentáltan védett ember, közülük 1,2 millióan kapták meg a védettségi igazolványukat. (A védettségi igazolványokkal nem megy minden gördülékenyen, erről itt írtunk bővebben.)

Amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor lehet elkezdeni fokozatosan nyitni – mondta Orbán, aki szerint ebben a számban már az is benne lesz, hogy minden regisztrált 65 év feletti megkapta az első oltást.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán Viktor a rádióbanFotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Azok is megszerezhetik majd a védettségi igazolványt, akiket még nem oltottak be, és nem volt korábban pozitív PCR-tesztjük, de úgy érzik, korábban átestek a betegségen. Orbán szerint ők bemehetnek egy laboratóriumba, ahol megvizsgálják őket, ezt ajánlja mindenkinek, akit érint, hogy minél több embernek lehessen védettségi igazolványa.

A műsorvezető bedobta a pestszentlőrinci DK-s polgármester és a kínai vakcinák esetét (erről itt írtunk bővebben). Erre Orbán csak annyit mondott: a baloldal hagyja abba az oltásellenes kampányt, ezzel segítenének, de parancsba nem lehet adni, hiszen demokrácia van. Az is felmerült, hogy ellenzéki polgármesterek szeretnének oltópontokat létrehozni, de Orbán szerint nem arra van szükség, hogy kivigyék az oltópontokat a rendelőkből, hanem hogy azokat alkalmassá tegyék. A napokban 35-ből 27 szombathelyi háziorvos kérte a kormányhivatalt, hogy megnyithassanak az oltóhelyek.

Orbán utólag már beverné a fejét a falba, mert elhitte, hogy jó lesz a közös brüsszeli vakcinabeszerzés. Neki a migrációs válság után ez a második nagy csalódás a közös EU-s politikában. Úgy látja, a nemzeti kormányok és parlamentek felett nem járt el az idő, ezekre még szükség lesz.

Szó volt arról is, hogy 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik a következő két hónapban, de ha „a külügyminiszter nem veszít a lendületéből”, akkor ezek pótolhatók keleti vakcinákkal, és a kormány tudja magát tartani az oltási tervhez.

Orbán szerint Európa sosem volt még ilyen nehéz helyzetben; elszigetelődés, magányosság, szorongás jellemzi az embereket, akiknek elpárolgott a kiegyensúlyozottságuk. Rossz lelki állapotban van a kontinens, mi, magyarok is – mondta a kormányfő, aki szerint

nemcsak a gazdaságot kell majd újraindítani, hanem lelkileg is újra kell indítani az országot, egyenesen Magyarország újraegyesítésére lesz szükség.

Orbán szerint a járványról szóló közbeszéd most olyan, mint egy felbolydult méhkas, ő ennyi egymásnak ellentmondó információt még a migráció idején sem látott. Arra kérte az embereket, hogy ne üljenek fel a fake newsnak, és még ha unják is őt vagy a kormányát, hallgassanak rá, mert ő elmondja, hogy mi a valós helyzet.

Végül az is szóba került, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Orbán szerint a kapcsolat a migrációs válság idején roppant meg, de már 2010 után is gondok voltak, amikor csak fél szívvel támogatták a rezsicsökkentést, a bankok és a multik megadóztatását. Orbán hamarosan találkozni fog a lengyel miniszterelnökkel és az olasz Matteo Salvinivel, akivel megpróbálják újjászervezni az európai jobboldalt.