„Klubrádió
Reggeli gyors

Amatőr hokiedző az 55 milliárdos kínai vakcinaüzlet hátterében

18/03/2021 16:47

| Szerző: Klubrádió/szg

A kínai vakcinák beszerzése 55 milliárd forintos üzlet. A magyar állam egy közvetítőcéggel szerződött, és a Direkt36 cikke szerint emögött egy volt jégkorongozó tűnik fel, aki ismerősei szerint egy energiaitalos cégnél dolgozik, ráadásul soha nem volt komoly vállalkozása. Jelenleg úgy tűnik, hogy részvényesi meghatalmazottként valakiket képvisel.

2021. március 18. Reggeli gyors / részlet, Wirth Zsuzsanna (21.03.18.)
07:37
00:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön tette közzé az orosz és a kínai vakcinaszerződést Facebook-oldalán. Utóbbiról kérdeztük Wirth Zsuzsannát, a Direkt36 újságíróját, aki szerzőtársával, Pethő Andrással járt utána a témának, cikküket itt olvashatják.

A magyar kormány nem közvetlenül szerződött a kínaival, hanem egy közvetítőcéget alkalmazott. Az újságíró elmondta: annak a hátteréről semmit sem tudni, hogyan választották ki ezt a céget. Amelynek neve Danubia Pharma, régebb óta jelen van a gyógyszerkereskedelemben, de tavaly novemberben felvásárolta egy frissen alapított vállalat. Ez utóbbinak a tulajdonosi körét nézték meg, itt találták Gergely Csabát, mint az egyik alapító-részvényest. Nincs komolyabb korábbi üzleti tapasztalata, igazolt jégkorongozó volt, aki jelenleg egy amatőr hokicsapatot edz, és ismerősei szerint egy energiaital-gyártó cégnél dolgozik. Ismerősei meglepődtek, hogy a hírek szerint egy 55 milliárdos üzletben van benne. Gergely Csabát elérték, de nem kívánt érdemben reagálni. (Ahogy a Direkt36 cikkéből kiderül, Gergelynek korábban egy cége volt, amely nem aratott nagy sikert: egy évvel a megalakulása után az adóhivatal már végrehajtási eljárást indított ellene, végül néhány évvel később felszámolták.)

Egy februári cégiratból már az derül ki, hogy Gergely Csaba nem részvényes, hanem részvényesi meghatalmazott, ami talán kis különbségnek tűnhet, de nem az: azt jelenti, hogy valakik nevében jár el, ír alá – hívta fel a figyelmet Wirth Zsuzsanna. Az nem derül ki, hogy a volt sportoló kit vagy kiket képvisel. A Danubia Pharma korábban milliárdos árbevételű cég volt, de folyamatosan esett vissza a bevétele, két éve már lecsökkent 360 millióra, így aztán az ő történetükben is jó nagy falat az 55 milliárdos beszerzés.

Egyébként nincs mindenképpen szükség közvetítőcégre, az orosz vakcina behozatalánál nem volt, a kínai lélegeztetőgép-bevásárlásnál viszont igen, és a vakcinaügyhöz képest van is, egyelőre minimális kapcsolat – tette hozzá.

Júliusig szól a szerződés a kínai vakcinára, ez 5 millió adagot jelent, darabja 30 euró plusz áfa. Szeretnék folytatni a kutatómunkát, mert a tulajdonosi kör még nincs teljesen feltárva – mondta el Wirth Zsuzsanna.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Ujvári Sándor

Reggeli gyors
2021.03.18. 7:10
Riporter: Para-Kovács Imre