„Klubrádió

Sok beoltott, sok felhasználatlan vakcina?

10/03/2021 14:07

| Szerző: Klubrádió

A Politico szerint Magyarország rosszul áll a vakcink felhasználásával, a beérkezett vakcinák alig több mint felét adták be. Kovács Zoltán államtitkár szerint ez álhír, ugyanakkor reagálásában erre az adatra nem tért ki, csak arra, hogy a magyar lakosság több mint 10 százaléka megkapta az első oltást, ami jóval magasabb az EU-s átlagnál.

A Politico azért nézett utána annak, mekkora arányban használták fel a tagországok a náluk lévő vakcinákat, mert egyre többen kezdték el az alacsony átoltottságot arra fogni, hogy az Európai Unió nem küld elég vakcinát – ismerteti az elemzést a 24.hu. 

A felmérésben csak azt nézték, hogy az egyes EU-tagországok a kapott vakcinamennyiség hány százalékát használták fel, összesítették az első és a második oltások adatait. Magyarország a teljes felhasználásban a legutolsó helyen szerepel, tehát a rendelkezésre álló vakcinákból arányaiban itt adták be a legkevesebbet az EU-ban, mindössze a jelenlegi készlet 56 százalékát a Politico szerint. 

A cikkben az is szerepel, hogy a Pfizer vakcináit majdnem teljesen felhasználja az ország, itt nyolcvan százalék feletti az arány, miközben AstraZeneca-oltásból eddig csak a meglévő készlet egyharmadát sikerült beadni.

Vizsgálták azt is, hogy az adott országokban eddig felhasznált vakcinák melyik gyártótól jönnek. A beadott oltások majdnem 46 százaléka Pfizer, miközben a második legtöbb, 32,4 százaléka Sinopharm (kínai) vakcina. Az orosz Szputnyikból (2,7 százalék) és Modernából (4,7 százalék) pedig csak kevesen kaptak egyelőre. Az említett AstraZeneca az összes felhasznált vakcina 14,4 százaléka.

 
Kovács Zoltán
 Fotó: Kozma Zsuzsi / Facebook
 

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint viszont ez álhír és hazugság. Egészen pontosan azt írta szerdai Facebook-bejegyzésében: „Újabb álhír és hazugság a Politico állítása, ezt mindennél jobban cáfolja az a tény, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában”.

Viszont Kovács Zoltán válaszában nem a beérkezett vakcinák felhasználási arányára reagált, hanem azt hangsúlyozta: Magyarország már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban, és a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal. A 444 grafikonjait megnézve azt láthatjuk, hogy a magyar lakosság 10,86 százaléka kapta meg az első oltást, 3,26 százalék a másodikat is.

Az államtitkár azt hangsúlyozta: „a magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben”, mert az egyben igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor „az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat”.

Kovács közölte: Magyarországon már több mint 1,1 millió a beoltottak száma, ebből csaknem 318 ezer ember már a második oltását is megkapta. A 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beadtak (ez nem 56, hanem 67 százalékos arány,  szemben a Politico cikkében foglaltakkal – a szerk.), több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használnak fel az esedékes első és második körös oltásokra – tette hozzá.