„Klubrádió
Reggeli gyors

Síklaki István: A hiánycikkekhez hasonlít a vakcinák megítélése

12/04/2021 15:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A vakcinairigység társadalmi működéséről beszélt a Reggeli gyorsban Síklaki István. A szociálpszichológus szerint teljesen természetes reakció az emberek részéről, ha a nehezebben hozzáférhető oltóanyagokat helyezik a rangsor élére, míg az olyan vakcinák, amelyeket zsarolással "tukmálnak rá" az emberre, a sor végére kerülnek. E rangsor kialakulásához hozzájárul az egy-egy oltóanyaggal szembeni bizalom is.

2021. április 12. Reggeli gyors - részlet 21.04.12. Síklaki István
06:32
00:00

Felállítható-e bármilyen rangsor az alapján, hogy kit, milyen vakcinával oltottak be? Mit jelent az, hogy vakcinairigység? Síklaki István szociálpszichológus szerint nem is inkább az irígységre, mint az élettapasztalatra vezethető vissza a jelenség. "A hiánygazdaság idején is kialakultak hasonló rangsorok" – tette hozzá. Szerinte természetes reakcióról van szó, ha valakit kivételezettnek tekintenek azért, mert előbb jut hozzá valamihez, amiből kevés áll rendelkezésre.

Jelen pillanatban a Pfizert tartják a legnagyobbra értékelt oltásnak, ez a szakember szerint bizalmi kérdés. "Amely vakcina esetében megalapozott a bizalom, az óhatatlanul a legrangosabb lesz a többi közt" – jegyezte meg. Míg különösen rontja egy vakcina megítélését, ha azt zsarolással akarják ráerőltetni az emberre. Ezek együtt alakítják ki a vakcinák rangsorát.

Koronavírus - Oltás a kínai Sinopharm-vakcinával Komáromban
Sinophrm vakcina Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 

Síklaki szerint az sem változtat a Pfizer oltóanyagának megítélésén, hogy a hónapban nagy mennyiségű szállítmány érkezik Magyarországra, hiszen már kialakult ez a rangsor. Jelen helyzetben még mindig a Pfizer legnehezebben hozzáférhető vakcina. Példaként hozta fel, hogy azok, akik nem tudnak csak úgy elutazni egy távoli városba vidékről, hogy Pfizerrel oltsák be, a helyben elérhető, többnyire kínai oltóanyagot kaphatják meg. A kínai vakcinák megítélése azonban már kezdetekben sem volt kedvező és Síklaki úgy látja, hogy a dokumentáció hiánya, az egyre nyugtalanítóbb hírek csak tovább növelik a bizalmatlanságot a Sinopharm oltóanyagával szemben.

"Ahol hiány van, ott irigység is lesz, mert a kiváltságosok hozzájutnak valamihez, a kevésbé kiváltságosok nem, utóbbiak pedig természetesen irigyek lesznek. Ez a jó öreg feudalista mentalitás" – foglalta össze.

A szakember úgy véli, generációs szakadék érdekes módon nem alakult ki annak kapcsán, hogy az idősebbeket előbb oltják be a fiataloknál. A fiatalok nézete szerint épp eléggé belátóak ahhoz, hogy megértsék az oltás menetét, és azt, hogy kiknek van rá hamarabb szüksége.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Síklaki Istvánnal
2021.04.12., hétfő 7:42
Riporter: Szénási Sándorral