„Klubrádió

Mikor lehet vakcina a gyerekek számára? - beszélgetés Duda Ernő virológus professzorral

12/04/2021 11:26

| Szerző: Klubrádió

Tapasztalat és készítmény is van már ahhoz elég, hogy sor keríthessünk a gyerekek oltására is, ami nélkül nem lehet a járványt megállítani – mondja Duda Ernő virológus professzor.

Duda Ernő virológus-genetikus, emeritus, a Szegedi Tudományegyetem tanára, 78 éves. Kutatási területe a molekuláris biológia (genetika, immunológia). 1994 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Vele jelentetett meg hétvégén egy interjút a Népszava, melyben az aktuális vírushelyzetről, a nyitásról, a gyerekek oltási lehetőségeiről kérdezték.

 
Duda Ernő Fotó: SZEGED.HU/SZABÓ LUCA
 

A szerdán, 2,5 millió beoltott után megkezdett nyitásnak nincsenek járványügyi alapjai, ez politikai döntés volt, és olyan értelemben mindenképp okos, hogy szükséges volt ahhoz, hogy a kormánypártok népszerűsége ne csökkenjen – mondta Duda Ernő virológus professzor a Népszavának.

Hogy jó lesz-e a nyitás? Nem, nem lesz, ugyanakkor elég volna a jelenlegi szabályokat betartatni ahhoz, hogy a helyzet kezelhető legyen. Duda úgy gondolja, a pedagógusok nem lesznek védettek az április 19-i nyitásra, mivel csak az szerez védettséget, aki már mindkét vakcinát megkapta (a meglévők esetében legalábbis), és már az utóbbitól is eltelt egy-két hét.

„Az 1,1 millió kétszer oltotton kívül még védettséget szerezhetett – becslésem szerint – az a másfél-kétmillió ember, aki átesett a betegségen. Így összesen két és fél-három millióan lehetnek védettek. De ez azt is jelenti, hogy hétmillióan meg nem” – fogalmazott a professzor.

Arra, hogy mikor lehet elérhető a gyerekek számára a vakcina, Duda azt mondta, a Pfizer már tavaly októberben elkezdte a 12-15 éves gyerekekkel a klinikai próbákat, ennek eredményeit nemrég közölték. „Jó hír, hogy az oltás 100 százalékosan hatékonynak bizonyult. Korábban felnőttek esetén 95 százalékos hatékonyságról számoltak be a második oltást követő 7. napot követően. Ezzel párhuzamosan a kínaiak a 3 és 17 év közöttieken vizsgálják a vakcináikat. Rövidesen a Pfizer/BioNTech és a Moderna is klinikai vizsgálatokat indít SARS-CoV-2 vakcináival már 6 hónapos csecsemőktől tizenévesekig egyaránt.”

A gyerekek klinikai vizsgálatai egyébként szigorúbbak, és ilyenkor főként azt nézik, hogy mekkora dózisra van szükség a védettség kialakulásához. „Annak idején egereken és nyulakon kísérleteztem: míg egy egér 30 gramm, a nyúl 3 kilós. A különbség százszoros, de ha immunizálni akarom, akkor nem százszoros a különbség az antigén mennyisége között, hanem kettő vagy ötszörös” – magyarázta, és hozzátette: ahhoz, hogy a járványnak vége legyen, szükséges, hogy mindenkit beoltsanak. A gyerekeket és az időseket is. A professzor szerint ha jól alakulnak a dolgok, Magyarországon is lehetne szó arról, hogy a középiskolások és az egyetemisták már oltva kezdjék az évet, az alsósok pedig nyugodtan mehetnek majd iskolába ősszel, ha a szülők és a tanárok oltva lesznek.

Arra a kérdésre, hogy vége lesz-e valaha a járványnak?, Duda Ernő azt felelte:

Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell. Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többlet jogokat biztosít az oltottaknak. Azaz ha valakinek van ilyen, akkor mehet a presszóba, a moziba, ülhet a repülőre. Akinek meg nincs, az mindezt nem teheti. Az utóbbiaknak pedig előbb-utóbb választaniuk kell: elmennek az erdőbe remetének, kihalnak, vagy beoltatják magukat."

Mikor kezdhetik oltani a gyerekeket? - merült fel a kérdés.
"Az USA-ban őszre a gimnazisták már oltva kezdik a tanévet, az ottani elemi iskolások valószínűleg 2022 tavaszán kapják meg a vakcinát. Ha minden jól megy, Magyarországon is el lehetne érni, hogy szeptemberben a középiskolások és az egyetemeken tanulók már oltva kezdjék az évet. Arra van már tudományos bizonyíték, hogy ha a tanárok és a többi felnőtt is oltva van, akkor a gyerekek között is csökken a fertőzöttség. Ez azt is jelenti, hogy ha a szülők és a tanárok be lesznek oltva, akkor ősszel az alsó tagozatosak nyugodtan mehetnek iskolába." - írt a Népszavában közölt interjúról rövidebben a Telex.hu