„Klubrádió

Szijjártó: Mégse vesz a kormány indiai és másik kínai vakcinát

9/04/2021 13:19

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter közölte: csak akkor van értelme EU-n kívüli forrásból újabb vakcinabeszerzésnek, ha az időben jelent segítséget. A kínai CanSino és az indiai Covishield vásárlása ezek szerint lekerül a napirendről a szállítási határidők miatt – derült ki az ATV kérdése alapján.

„Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésének, ha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket” –mondta Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy más témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján. A tévécsatorna arra kérdezett rá, hogy mikor és mennyi kínai CanSino és indiai Covishield vakcina érkezik Magyarországra. Korábban több milliós tételről szóltak a hírek.

A külgazdasági és külügyminiszter azzal indokolta, hogy nem vásárol a kormány a két újabb keleti oltóanyagból, hogy „a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább”.

Szijjártó Péter szerint Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást (noha korábban voltak csúszások), 200 ezer oltás van még hátra, amelyet április folyamán szállítanak, valamint a már bent lévő 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózist és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat. A kínai Sinopharm vakcináról azt mondta: ők már előteljesítésben vannak, hiszen az áprilisra esedékes 500 ezerből 100 ezer már itt van.

Viszont a szintén kínai CanSino és Covishield oltóanyagok nincsenek az országban, és mivel a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre, „ezért azt gondolom, hogy ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolnunk a következő időszakban” - jelentette ki kérdésünkre a külgazdasági és külügyminiszter.

Szerdán csaknem 250 ezer Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra, ez a mennyiség mintegy 50 százalékos növekedést jelent a március utolsó hetében beérkezett adagok számához viszonyítva.

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)