„Klubrádió
Hetes Stúdió

A valóság ismerete lehet praktikus - Dési János jegyzete

17/04/2021 15:13

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Úgy tűnik, azért nem törődik a hatalom különösebben azzal, hányan nem élik meg a holnapot, mert úgy tapasztalja a népe egy részét sem érdekli ez. Amíg nem ő vagy valaki a közvetlen közeléből hal meg, addig az egész csak statisztika, kényelmetlenség, gazdasági nehézség.

2021. április 17. Hetes Stúdió-részlet (2021.04.17. Dési János jegyzete)
04:00
00:00

Egy minapi közvéleménykutatásból az derül ki, hogy honfitársaink egy meglepően nagy részének fogalma sincs arról, hányan haltak bele eddig a Covid járványba. Az eredmények ismertetésének nyomába járó felzúdulás szerint, ha a nép tisztában lenne azzal, hogy jó ideje Magyarország vezeti a világ halálozási listáját, akkor egyrészt jobban vigyázna, óvatosabb lenne, másrészt elkergetné azt a kormányt, amelyik hagyta idáig fajulni a dolgokat. Ergo, ha nem lopták volna el a sajtót kb úgy ahogy van és az a valóságot közvetítené és nem a hazug propagandát nyomná, akkor egyenesbe jönnének a dolgok.

Rossz hírem van. Mert ugyan a legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy hányan halnak meg évente Magyarországon alkoholizmusból kifolyólag, a dohányzás miatt, esetleg autóbalesetben, hányan nem élnek addig, amíg a világ egy jelentős részén élhetnének, ha nem nyúljás pacal lenne a nemzeti főeledel és hurkakolbász töltő verseny az élet fénypontja, miközben azt azért sejtjük, hogy ezek a dolgok nem hosszabbítanak az életünkön.

Koronavírus - Orbán Viktor az akciócsoportok vezetőinek jelentésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

És mégis, a nemzeti szabadságharc arany lapjaira íródott föl a szabad és ingyenes pálinkafőzés, és az az ember ne is számítson arra, hogy komolyan veszik, akinek nincs akkora hasa mintha egy focilabdát dugott volna a zakója alá. (Ráadásul a labda sem az övé és lopott hozzá stadiont is.)

Mondjuk, azért ki lehetne próbálni, mi van, ha nem a kormánypárt primitív rágalmai és hazugságai mennek éjjel és nappal mindenfelé jelentős közös pénzeket magáncsahosok zsebébe juttatva – de tartok tőle, még ez is kevés lenne.

Szokás ezt a rendszert azért kritizálni, mert nem különösebben érdekli, hányan halnak meg mondjuk most a fertőzések miatt. Az olcsó népszerűség fontosabb, mint párezer ember élete. A kis vezető nyilván ismeri a nagy generalisszimusz kijelentését arról, hogy egy szovjet katona halála tragédia, egymillióé statisztika.

Node az istenadta ugye. Ha tudná, ha eljutna hozzá, hogy napi majdnem háromszáz? Azaz óránként 12, azaz ötpercenként 1 az érdekelné? Ám úgy tűnik, azért nem törődik a hatalom különösebben azzal, hányan nem élik meg a holnapot, mert úgy tapasztalja a népe egy részét sem érdekli ez. Amíg nem ő vagy valaki a közvetlen közeléből hal meg, addig az egész csak statisztika, kényelmetlenség, gazdasági nehézség.

„Amire azonban elsősorban figyelnünk kell, az a járvány második hulláma idején nem a megbetegedések száma, hanem elsősorban a halálozások száma, mert most másképpen védekezünk, és ennek a védekezésnek a következtében magasabb a fertőzöttek száma, de sikerülhet alacsonyan tartani a haláleseteknek a számát. Tehát most a védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni.” – mondta, aki mondta. Tévedett, hazudott, majdnem mindegy. Nem kéri ezt rajta számon senki.

„a védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni”.

Amikor ez az interjú elhangzott aznap 930 fertőzöttet találtak és ketten haltak meg. Annyian egész nap, mint most a műsor kezdete óta idáig. Akkor, mivel a halálozási szám jó volt, abban mértük a sikert. Most rossz, hát másban kell mérni: legyen ez az oltások száma. Abból nem lehet baj, mert az szerencsére most egy ideig napról napra több.

Azt mondtam az imént, hogy az emberek egy jelentős részét mégsem zavarja ami történt, ezért lehet megtenni. De ha látom a meteorológiai jelentésben, hogy esni fog, csak viszek magammal esernyőt. A valóság ismerete tud praktikus lenni. Valóságot mindenkinek hát. Hátha lesz rá érdeklődés.

Amikor ezeket a sorokat írom, Dániában egy nap alatt ketten haltak meg, a 66 milliós Nagy Britanniában 38-an. Szóval, add tovább: „a védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni.”

Dési János jegyzete a 2021. április 17-i Hetes Stúdióban hangzott el.