„Klubrádió
Esti gyors

Rendet a fejekben! Az ő rendjüket – Kárpáti Iván jegyzete

20/04/2021 18:04

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A beteges titkolózás minden autoriter rendszer egyik legjellemzőbb tulajdonsága. Abból fakad, hogy lenéznek mindenkit. Ők jobban tudják, mit kell megosztani a jobbágyokkal és mit nem.

2021. április 20. Esti gyors-részlet (2021.04.20. Kárpáti Iván jegyzete)
01:33
00:00
Bár ott akadályozzák, ahol csak tudják, ennek ellenére a független szerkesztőségek próbálnak felületet adni azoknak az orvosszakmai vitáknak is, amik a covid-osztályokra kerülő betegek ellátása körül zajlanak.

Rögtön tisztázzuk: hogy vannak ilyen diskurzusok, az nem rossz, sőt életet menthet. Hogy ezt még a rendszeren belül sem tudják rendesen megvitatni a szakemberek, az viszont félelmetes. A járvány olyan helyzeteket produkált szerte a világban, amivel még évtizedek óta dolgozó orvosok sem találkoztak. Nulláról kellett felépíteni a protokollt, a tapasztalatok megosztása az egyes intézmények között felbecsülhetetlen értékű lenne. A hírek szerint ez Magyarországon informális csatornákon zajlik, ha egy intenzív osztályon rájönnek valamire, nem biztos, hogy két megyével arrébb is rögtön tudnak róla. Azt, hogy egyes kórházakban azt tapasztalják, több életet lehet megmenteni, ha nem tesznek mindenkit automatikusan lélegeztetőgépre, majd erre egy másik intenzíven dolgozó szakorvos azt mondja, hogy ez nem ilyen egyszerű, majd sorolja a saját érveit, ezt nem Müller Cecíliától és az ezredesektől tudom. Nagy nehezen begyűjtik a névtelenséget kérő forrásokból az infókat a kollégák, rendszerezik és lehet ezekből tájékozódnak más orvosok is.

A beteges titkolózás minden autoriter rendszer egyik legjellemzőbb tulajdonsága. Abból fakad, hogy lenéznek mindenkit. Ők jobban tudják, mit kell megosztani a jobbágyokkal és mit nem.

Rendet akarnak tartani a fejekben. Az ő rendjüket. A javunkat akarják. Ne adjuk nekik!

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. április 20-i Esti gyorsban hangzott el.