„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarországon a legmagasabb a koronavírus miatti halálozási arány az elmúlt héten

25/03/2021 07:17

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Világszerte Magyarországon a legmagasabb koronavírus okozta halálozások aránya (151) az elmúlt hét napot figyelembe véve – írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy az Európai Unióban második helyen áll az ország átoltottság szempontjából. Az Európai Parlament nyárig adna haladékot az Európai Bizottságnak arra hogy elinduljanak a jogállamisági  eljárások, különben a bizottságot is bíróság elé citálják mulasztás miatt – közli a DeutschlandFunk. Az osztrák Die Presse is foglalkozott Tóth Krisztina ügyével: az írónő sok támadást kap, mióta egy interjúban azt mondta, ha rajta múlna, levenné Jókai Az arany emberét a kötelezők listájáról. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2021. március 25. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (21.03.25.)
05:26
00:00

Jogállamisági mechanizmus

Tavaly az év utolsó napjaiban, amikor Angela Merkel német kancellár pontot tett – tárgyalva Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel – a jogállami mechanizmus ügyének végére, az Európai Parlament (EP) és a magyar, illetve a lengyel kormányfő is győztesnek hirdette ki magát. Előbbi úgy gondolta, ilyen jogszabályt eddig nem sikerült keresztülvinni az Unióban, ezért ez nagy eredmény, a két miniszterelnök pedig úgy vélte, hogy a jogállami normákat nem lehet számon kérni, ha pénzosztásról van szó – írja a DeutschlandFunk. Ám két győztes nem lehet. Az EP majd' minden frakciója, a keresztény- és a szociáldemokraták, a zöldek és liberálisok felszólították a tétovázó Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul indítsa meg a két ország ellen az eljárást. Moritz Körner liberális német képviselő szerint több milliárd eurót kap a két ország, miközben már a 7-es cikkely szerinti eljárás alatt állnak, nincs miért várni, még nagyobb lesz a kár mindenkire nézve. Daniel Freund szintén német, ám zöldpárti képviselő arra hívta fel a szerdai parlamenti vitában a figyelmet, hogy azóta újabb bizonyítékok kerültek elő a jogállam megsértésére, hisz rádióállomást tiltottak ki az éterből, újságok szűntek meg, miközben a Fidesz-kormány újabb és újabb szofisztikált módszert talál ki „az uniós pénzek ellopására”. Szerinte visszafordíthatatlan folyamatok zajlanak. A szocdem, ugyancsak német Katarina Barley a lengyel bírósági eljárásokra hívta fel a figyelmet, mivel egy-egy éjszaka leforgása alatt hoznak meg szerinte igazságtalan ítéleteket, és az elítélt például hónapokon át nem láthatja a családját. Ezért nemhogy egy évet, de hónapokat sem szabadna várni az Európai Bíróság döntésére – hangsúlyozzák. Az EP nyárig adna haladékot az Európai Bizottságnak az eljárás lefolytatására, különben a bizottságot is bíróság elé citálják mulasztás elkövetésével. (Erről Cseh Katalin momentumos EP-képviselő is beszélt a Klubrádióban szerdán – a szerk.)

Tóth Krisztina
 
Tóth Krisztina
Fotó: Falus Kriszta
 

Nem ül el a vihar Az arany ember körül

Tóth Krisztina költő, író „meghurcoltatásáról” ír az osztrák Die Presse, méghozzá abban a megközelítésben, hogy míg szerinte a Fideszhez lojális média támadja, addig a nemzetközi sajtó és a művészvilág, például a grazi Írók Társulata kiáll mellette ebben a kultúrharcban. Utóbbi számos irodalmi szervezettel közösen írt tiltakozó levelet a Bécsbe akkreditált magyar nagykövetnek. Válasz a magyar kulturális intézettől jött, tagadva, hogy a magyar kormány támadást intézett volna az írónő ellen. Pedig, mint elmondta, nemcsak támadások sorozata éri, fenyegetéseket is kap, nem csoda, ha nem mer utcára menni. Az egész ügy onnan indult, hogy Tóth Krisztina nemrég egy interjúban azt válaszolta az ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy Jókai Mór Az arany ember című regényét például levenné a kötelező olvasmányok listájáról. Ugyanis úgy látja, a regény nőalakjainak ábrázolása nem felel meg a mai korszellemnek.

Súlyos covid-helyzet Magyarországon

Magyarországon az egész világon a legmagasabb a koronavírus miatti halálozási arány annak ellenére, hogy a lakosság beoltottsága szempontjából elöl jár az uniós tagállamok közül, egészen pontosan Málta mögött a második – írja a Bloomberg hírügynökség. Az adatok hét nap összesítésén alapulnak, és így az egy millióra eső halálozási szám 151. Miközben a kontinensen frusztrált állampolgárok tüntetnek az ismételt bezárások miatt, a helyes következtetés mégiscsak az, állapítja meg a cikk, hogy szigorú korlátozások nélkül a beoltottság önmagában nem állítja meg a fertőzés terjedését. Amíg kórházakban kialakult válság miatt a kelet-európai orvosok további szigorítást akarnak, Orbán Viktor csak egy héttel hosszabbította meg az amúgy sem szigorú korlátozást. A régiót tekintve Csehországban és Boszniában hasonlóan magas a halálozási arány.

Koronavírus - Szent László Kórház
 
 Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

Az ellenzéket nem annyira a válság, inkább az együttműködés erősíti

A térségünkkel foglalkozó Balkan Insight az ellenzék javuló választási esélyeit járja körbe, ami érdekes módon nem elsősorban a Covid-járvány kormányzati kezelése miatt előállt helyzetnek, hanem az ellenzéki pártok összefogásának, egységének tudható be. Ennek eredménye, hogy november óta gyakorlatilag – ugyan szoros versenyben – de az ellenzék megelőzte a Fideszt. A biztató jelek ellenére azonban Inotai Edit írása felhívja a figyelmet a város és a vidék szavazói közti különbségre, hisz a kisebb településeken népszerűbb a kormánypárt. A cikk mérlegeli, vajon az elszánt Fidesz-szavazók az utcára mennek tiltakozni, ha elveszítik a választást és látnak esélyt az eredmény megfordítására, mint ahogy abban párhónapja Donald Trump is reménykedett. A tét nem kicsi, hisz 11 év után el lehetne számoltatni azokat, akik gyanúsan, hirtelen és közpénzekből, közbeszerzési pályázatokból gazdagodtak meg, akikre jelenleg is a korrupció árnya vetül. Például a Forbes által 1,3 milliárd eurós becsült vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrincre, a miniszterelnök gyerekkori barátjára.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Reggeli gyors
2021.03.25. 07:00