„Klubrádió
Reggeli gyors

Cseh Katalin: Nagyon szomorú, hogy az EU kereskedelmi megállapodást akar kötni Kínával

24/03/2021 15:30

| Szerző: Klubrádió/szg

Az európai piacon nincs helyük olyan termékeknek, amelyeket kényszermunkával állítanak elő, és ne élvezzen piaci előnyöket olyan ország, amely bűncselekményeket követ el saját lakossága ellen – hangsúlyozta a Kínából kitiltott Cseh Katalin. A Momentum EP-képviselője szerint szomorú, hogy az EU ilyen helyzetben is kereskedelmi megállapodást akar kötni Kínával.

2021. március 24. Reggeli gyors - részlet 21.03.24. Cseh Katalin
08:29
00:00

Cseh Katalint, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselőjét kitiltották Kínából, és a Reggeli gyorsban elmondta: nemcsak őt érintette ez az elég meglepő hír, hanem az EP emberi jogi albizottságát és számos, ezzel foglalkozó szervezetet. Úgy véli, a munkájuk következtében tiltotta ki őket a kínai diktatúra, csupán azért, mert felhívták a figyelmet arra, hogy Kínában emberiség-ellenes bűncselekményeket követnek el az ujgurok ellen, kényszermunkára küldik őket; emellett hangsúlyozták, hogy az Európai Unió hogy ilyen helyzetben ne kössön kereskedelmi megállapodást. Tavalyelőtt az EP emberi jogi Szaharov-díját egy olyan ujgur közgazdásznak adták, akit életfogytig tartó börtönre ítéltek, mert kiállt az ellen, ahogy a kínaiak bánnak velük – tette hozzá.

Szerinte nagyon szomorú, hogy az EU így is kereskedelmi megállapodást akar kötni Kínával. Abban bízik, hogy a pár nap múlva kezdődő Európai Tanács-ülés elég egyhangú felszólítással nyit; szerinte ki kellene mondani az EU-nak: nem hagyja, hogy Kína provokálja és ilyen szankciókkal sújtson európai diplomatákat. Külön kíváncsi lesz a magyar kormány megszólalására, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy az emberi jogok melletti fellépés „fölösleges hiszti”.

Nagyon bízik benne, hogy az EU elgondolkodik azon, hogy Kína olyan partner-e, amellyel érdemes kereskedelmi egyezményt kötni. Hangsúlyozta: az európai piacon nincs helyük olyan termékeknek, amelyeket kényszermunkával állítanak elő, és ne élvezzen piaci előnyöket olyan ország, amely bűncselekményeket követ el saját lakossága ellen.

Szerinte gazdasági szankciók is felmerülhetnek, és kérdésessé vált a kereskedelmi szerződés sorsa. Ugyanis tavaly év végén,  a német elnökség alatt állapodtak meg egy jelentős szerződésről. Az EP már akkor is komoly aggályokat fogalmazott meg az emberi jogok megsértése miatt, és ezt a szerződést az EP-nek is ratifikálnia kell, aminek most nehezen látja esélyét, hiszen több képviselőt is szankcióval sújtottak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021.03.24. 7:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert