„Klubrádió

Fidesz-irodákból hívogatnak embereket, hogy menjenek oltatni

24/03/2021 20:53

| Szerző: Klubrádió

Többen jelezték a Telexnek, hogy az elmúlt hetekben Fidesz-irodákból keresték őket: a telefonálók arra buzdították az embereket, hogy oltassák be magukat. Sokan kifogásolták, hogy nem tudni, honnan szerezte meg a párt a telefonszámukat és más adataikat. A portál kérdésére a Fidesz nem válaszolt arra, hogyan jutottak az adatokhoz. 

Mindenkit, akivel a Telexnél beszéltek, név szerint kerestek a telefonálók. Volt, akit vezetékes számról hívott egy férfi. Azt mondta, a XIII. kerületi Visegrádi utcai sebészetről telefonál, hogy megkérdezze, sikerült-e regisztrálnia az oltásra. Ezután a férfi arról beszélt, kérni kell az oltást a háziorvosnál, és mondani kell, hogy nagyon szeretné megkapni. Ráadásul azt is mondta, hogy bár nem ismeri a hívott fél egészségi állapotát, de a Pfizer oltást ajánlja neki.

Ezután arról is beszélt, hogy sajnos azt tapasztalja, sok háziorvos nem oltja be az embereket, hanem elmegy szabadságra egy ilyen helyzetben, amikor rengeteg ember meghal a vírustól. Ha ő háziorvos lenne, vasárnap is egész nap oltana – mondta. A Visegrádi utcai rendelőben egyébként nincs sebészet – hívták fel a figyelmet a cikkben. Ha beírjuk az említett telefonszámot a tudakozóba, a Fidesz XI. kerületi irodáját kapjuk. Ezzel együtt a telefonáló tudhatta a hívott fél lakcímét, mert ő a Visegrádi utcai rendelőhöz tartozik.

Felhívták az ellenzéki polgármester férjét is

Váradi Lászlót, V. Naszályi Márta I. kerületi, párbeszédes polgármester férjét is felhívták a kerületi Fidesz-irodából. Őt egy korábbi fideszes önkormányzati képviselő hívta fel, bár az illető egy darabig nem tudta, hogy kivel beszél. Váradi rákérdezett, hogy honnan tudja a telefonszámát, „erre azt mondta, hogy biztos megadtam valahol. Én jeleztem neki, hogy nem, nem adtam meg. A nevem, a címem és a telefonszámom is megvolt neki” – mondta Váradi, aki kérte, hogy távolítsák el az elérhetőségeit az adatbázisból. Majd írt az első kerületi Fidesz-irodának, hogy adjanak pontos választ arra, hogy honnan szerezték meg az adatokat. „Ha nem árulják el, az adatvédelmi hivatalhoz fogok fordulni” – tette hozzá a Telexnek nyilatkozva.

A portál egy XV. kerületi olvasóját is hívták a múlt héten, kérdezték tőle, hogy regisztrált-e, be van-e oltva, kitöltötte-e a konzultációt. Tudták az e-mail-címét, a nevét. Kérdezte tőlük, honnan ismerik ezeket az adatokat, mire az volt a válasz, hogy „a polgármester asszony nevében telefonálnak”. Azonban a XV. kerületnek ellenzéki polgármestere van. A Telex felhívta Németh Angélát, hogy valóban ő bízta-e meg a Fidesz-irodát. „Mi senkit nem kértünk meg, hogy hívja végig az embereket, és nem adtunk ki semmilyen adatot” – mondta a DK-s politikus, aki szerint a kerületben az egyik mostani fideszes képviselő is hívogatja ilyen céllal az embereket.

A cikkben hozzátették: nemcsak Budapesten hívják kétes adatbázis alapján az embereket, a Kecsup kecskeméti hírportál múlt héten írta meg, hogy a helyi Fidesz-irodából hívogatják a kecskemétieket, hogy oltassák be magukat, és több olvasójuk is hasonlóról számolt be.

 
 kép: Peggy_Marco/Pixabay
 

Honnan jutottak hozzá az adatokhoz?

A Telex írt a Fidesznek, és bár általában nem kapnak választ, gyors választ meg pláne, most meglepődtek, amikor fél órán belül jelentkezett a kormánypárt. Azt közölték: „A járvány legyőzése csak az oltással lehetséges. A Fidesz ezért telefonon is arra biztat mindenkit – aki hozzájárult a kapcsolattartáshoz –, hogy regisztráljon és oltakozzon.”

Ezután rákérdeztek, mire utalnak azzal, hogy „aki hozzájárult a kapcsolattartáshoz”, megkérdezték, hogy hol járultak hozzá a kapcsolattartáshoz az érintettek. Kinek adtak engedélyt az adataik kezeléséhez, a Fidesznek? De ezekre a kérdésekre már nem érkezett válasz.

Azt írták: a Fidesz adatbázisa nincs összeköttetésben a kormányzati regisztrációs portál, a vakcinainfo.gov.hu oldal adatbázisával, mert olyanokat is hívtak, akik már megkapták az oltást, vagy már korábban regisztráltak, és várnak a sorukra.

Nem az a gond, hogy oltásra hívnak

A cikkben is felhívták a figyelmet arra, hogy semmilyen probléma nincs azzal, ha valaki arra buzdít másokat, hogy oltassák be magukat. Azonban adatvédelmi szempontból rendkívül aggályos, hogy nem tudni, honnan vannak meg a Fidesznek olyan emberek elérhetőségei, akik korábban nem egyeztek bele abba, hogy a kormánypárt kezelje az adataikat. És legalább ekkora gond, hogy még kérdésre sem mondják meg, hogy konkrétan honnan jutottak hozzá az adatokhoz. A portál olvasói közül többen úgy gondolják, a Kubatov-lista alapján kereshették meg őket.

(Kiemelt kép: Peggy_Marco/Pixabay)