„Klubrádió
Esti gyors

Mészáros fényt ver vissza – Dési János jegyzete

19/04/2021 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

„Mészáros Lőrinc” – afféle cégér. Arra való, hogy ha a kis vezér vagyonkájáról van szó, akkor azt mondhassuk „Mészáros”. Ma már különösebb titok sincs abból csinálva, hogy ami „Mészáros” az valójában Orbán.

2021. április 19. Esti gyors-részlet (2021.04.19. Dési János jegyzete)
04:19
00:00
Jó hír, hogy a járvány idején a lopás zavartalanul folyik tovább. Ugyanis korszerű és hatékony védelem ma már elképzelhetetlen anélkül, hogy az úgynevezett Mészáros Lőrinc tovább gazdagodjon. Hol egy áramhálózatot visz haza, hol egy megyét, hogy aztán fáradt testét a kis vezető vejének kastélyában üdítse fel másfélmilliós palackáron mért pezsgővel, ami a megszokott kadarka, kevert, feketecímkés cserkó után igazán felüdítő érzés lehet. Tessék megnyugodni, minél többet ragad el tőlünk ez az úgynevezett Mészáros Lőrinc, mi annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat nyilván.

Így aztán Magyarország leggazdagabb embere „Mészáros Lőrinc”. Ami azért érdekes, mert brit tudósok már régen megállapították, hogy „Mészáros Lőrinc” nincs. És nem úgy nincs, mint a jeti vagy a Loch Ness-i szörny – akit ugyan többet látni véltek már. Mert Mészáros Lőrinc van. Ő megtapintható, megfogható, el lehet tőle válni és hozzá lehet menni, ha valakinek éppen ehhez támad gusztusa. Mészáros Lőrinctől bármikor lehet kérni egy húszas alátétet vagy egy kis kócot a tömítéshez – valószínűleg ezekben a dolgokban örömmel segít. De ez a Mészáros nem az, amelyik történetünkbe szerepel. Az a „Mészáros”.

„Mészáros Lőrinc” – afféle cégér. Arra való, hogy ha a kis vezér vagyonkájáról van szó, akkor azt mondhassuk „Mészáros”. Ma már különösebb titok sincs abból csinálva, hogy ami „Mészáros” az valójában Orbán. A túlárazott állami megbízások sorából, a naiv Európai Uniótól megnyert pénzekből számolatlanul ömlik a vagyon Magyarország elrablójához. „Mészáros” vagyonát úgy képzeljük el, hogy szerényen fogva a ceruzát, ez olyan, mintha húsz teljes éven keresztül minden egyes héten ő nyerné meg a lottón a fődíjat. Ötös találat január 1-től december 31-ig, mától 2041-ig.

(Mondjuk, neki nem kellett ehhez húsz év, ki ér rá ennyit bíbelődni. Ő egyből megütötte a főnyereményt, akit Orbánnak hívnak.)

Miközben „Mészáros” vagyona csak az elmúlt, válság sújtotta egy évben annyit nőtt, hogy minden egyes nap – a vasárnapot most szabadon hagytam neki, hogy tudjon nyugodtan templomba járni, talán van mit gyónnia. – óránként 30 milliót kaszált. Bár ezt a kaszálást most ne tessék szó szerint venni. Óránként 30 milliót hétfőtől szombatig. És ez csak a növekmény. És ezt az óránként harminc milliót tőlünk szedi el ez a „Mészáros”.

Nekem az egészben ez a becsületes, magyaros virtus tetszik a legjobban. Nyilván el lehetne jobban ügyeskedni, hogy „Mészáros Lőrinc” csak fényvisszaverő felület a történetben. Hiszen mindenki tudja, valószínűleg még a legmegátalkodottabb fideszes is, hogy ami „Mészáros” nevén van, az kié. A tudjukkié. De nyilván direkt így oldottak ezt meg, nem kell túlkombinálni az egészet. A derék szavazópolgáraik erre büszkék, a mi kis vezetőnk annyira ügyes, hogy ő nyúlja le az egész országot – mi így szeretjük. .

„Mészáros” létének nagy haszna, hogy javítja a jövedelmi statisztikákat. Mondjuk ő keres óránként 30 milliót, én 5 ezret, akkor statisztikailag én minden órában keresek 15 millió és kétezer ötszáz forintot, s máris mennyivel jobban érzem magam!

Nyugi. És ha még sokáig megvédenek minket a járvány ellen, ez a szám még sokat javulhat.

Dési János jegyzete a 2021. április 19-i Esti gyorsban hangzott el.