„Vásároljon
Reggeli gyors

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

21/04/2021 10:37

| Szerző: Klubrádió

Miután 2019-ben az Európai Unió Bírósága jogsértőnek találta a civiltörvényt, a magyar kormány most, két évvel később beadta javaslatát, amivel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény. Ennek ellenére minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente.

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést – írja a hvg.hu.

A portál megemlíti, hogy még tavaly nyáron mondta ki az EU Bírósága: a 2017-es magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. 

Egész pontosan arról döntöttek: a kormány azzal, hogy nyilvántartásbavételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

Civilizáció koalíció
 
Civilizáció koalíció
 

A magyar döntéshozók nem siettek ezután, csak most adott be a kormány egy törvényjavaslatot a civil szervezetek átláthatóságáról. Ennek a végén található az a paragrafus, amellyel reagálnak a bírósági döntésre: hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.

A 444 azt is megjegyezte, hogy a civiltörvény megszületésekor az érintett jogvédő szervezetek közölték, hogy nem fogják betartani az abban foglaltakat. Ez így is történt, mégsem érte őket retorzió, ami jól jelezte, hogy a törvény csak propagandacélokat szolgált. A kormány által most benyújtott törvényjavaslat végén szerepel, hogy „hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.”

Ezzel együtt azonban új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.