„Klubrádió
A lényeg

A civileket vegzáló ÁSZ szerint a média pánikot kelt

1/06/2022 07:13

Az átdolgozott és a civil szervezeteket tovább fojtogató törvény miatt az Állami Számvevőszék több ezer ezer civil egyesületet és alapítványt ellenőriz, májusban kellett az ÁSZ-nak benyújtani a beszámolóikat. Az is kiderült, hogy a kormánytámogató Békemeneteket szervező, és közpénzből százmilliókkal támogatott Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány nem kapott ilyen felszólítást.

Az ÁSZ kedden közleményben magyarázkodott, és arra kérte a sajtó képviselőit, „tartózkodjanak a pánikkeltéstől”, hiszen csak segíteni akar. „Az együttműködő felelős vezetők irányításával ezres számú szervezetek csoportja esetében is azt tapasztaltuk, hogy a korábbinál jelentősen jobbá, teljesebbé, a működés és gazdálkodás törvényességét, átláthatóságát megalapozó, szabályozott rend alakult ki.

Napjainkban már az sem jelent újdonságot, hogy az ÁSZ az ellenőrzöttektől nagy számban kap köszönő leveleket, illetve hogy az öntesztek felhasználóinak, az oktatások igénybe vevőinek száma is folyamatosan bővül” - idézte a 444 az ÁSZ-t.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Domonkos László
 
Budapest, 2021. június 8. Domokos László, volt fideszes képviselő, jelenleg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal az ÁSZ 2020. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámoló, valamint az ahhoz kapcsolódó országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

 

A közlemény szerint a május közepén kiküldött levelek részletes leírásai a tanácsadás részei, „hiszen precízen felkészítenek mind a szükséges dokumentumok mibenlétére, mind a hitelesítés mikéntjére, mind pedig a rendelkezésre bocsátás lehetséges módozataira is”. Ez tehát még nem maga az ÁSZ ellenőrzés. Jelenleg az ellenőrzés előkészítésének a fázisa zajlik. A tényleges ellenőrzést csak ezután indítják meg a 2021. évi beszámoló alapján. Az érintettek erről külön értesítést kapnak.

A volt fideszes parlamenti képviselőből az ÁSZ élére ejtőernyőző Domokos László munkássága nemcsak a civilek között tesz megkülönböztetést kormánypárti és független civil szervezetek között, évek óta az ellenzéki pártok működését is százmilliós bóntetésekkel befolyásolja az Állami Számvevőszék.