„Klubrádió
A lényeg

Nem a közpénzek útját, hanem több ezer civil szervezetet vizsgál az ÁSZ

24/05/2022 14:21

Egy újonnan megszavazott törvény értelmében 2021 júliusától a kormányzat az Állami Számvevőszéknek azt a feladatot adta, hogy ellenőrizze "a közélet befolyásolására alkalmasnak minősített civil szervezeteket", írja a Szabad Európa.

Több százezer forint kárt okozott a Közös Ország Mozgalom
 
ász-mti
 
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. Az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Korábban a kormány orosz mintára civilellenes törvényt léptetett életbe, amely külföldről finanszírozott szervezetként bélyegzett meg minden olyan civil szervezetet, amely egy adóévben 7,2 millió forint értékű, közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy egyéb vagyoni jellegű juttatásban részesült. Ezt a törvény az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy szembemegy az uniós joggal, ezért a kormány visszavonta, és „a közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetekre fazonírozták át a jogszabályt.

Az Állami Számvevőszék már meg is kezdte a szerintük a közélet befolyásolására alkalmas civil szervezetek ellenőrzését. „Ez egyértelmű jele annak, hogy a magyar állam továbbra sem tett le az egyebek mellett a jogállami normákat szisztematikusan lebontó és a rendszerszintű korrupció kiépülését támogató, kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek vegzálásáról” – idézte az újság a Transparency International Magyarországot.

A témáról kedden délután Bolgár György Megbeszéljük című műsorában tudhat meg további részleteket, Ligeti Miklós, a Transparency International Hungary vezetője nyilatkozik.