„Klubrádió
Esti gyors

Tájékozódási futás – Szénási Sándor jegyzete

15/06/2022 18:01

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Putyin a valóságos tervei megvallásával megint és újra megszégyenítette követőit Magyarországon is, akik makacsul az ukrán bűnöknél, és az orosz kisebbség megvédésénél tartanak a háború ügyében.

2022. június 15. Esti gyors-részlet (2022.06.15. Szénási Sándor jegyzete)
02:24
00:00

Dmitrij Medvegyev, az örök Putyin-pótlék, aki akkor elnök, amikor a Putyin épp nem lehet az, és akkor miniszterelnök, amikor a főnöke lehet, szóval a mindenes székmelegítő azt a kérdést posztolta ki, hogy Ukrajna pár év múlva egyáltalán létezni fog-e még. Medvegyev, mostanság az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának helyettes elnöke amúgy is szokatlanul aktív, hol arról ír, hogy a Nyugat a saját nyálába fullad, hol indulatrohamban közli, hogy Amerika az ő hazájának a vérét akarja, ám ő abból egy cseppet sem ad. A rosszindulatúak azt feltételezik, hogy Medvegyev az orosz hazafi szélsőnackós változatával Putyin most már végleges pótlékának jelentkezik be, tekintettel az elnök egészségi állapotára.

A dolog ugye úgy kezdődött, hogy Ukrajna nem létezik, az ukrán nemzet pedig csak a vodkával kísért borscs túlfogyasztása nyomán fellépő delirálás, most meg az derül ki, hogy Ukrajna annyira azért mégiscsak van, hogy fel lehessen osztani, nem létezni csak azután fog.

Az orosz birodalmi tudat sötét ugyan, de néha meglepő bonyolultságokat is felmutat.

Hogy mindezt hogyan kell elképzelni, már márciusban bemutatta a TVP1 lengyel televízió Ilja Kiva, az ukrán parlament egykori képviselője térképe alapján. Eszerint az oroszok lenyúlják az ország keleti részét egészen Harkovig, délen pedig a tengeri partvidékig, Románia elviszi a Csernyivci régiót, a magyarok a Kárpátalját, a lengyelek meg Lvov központtal szakítanak egy rettenetesen nagyot.

A dolognak az a szépséghibája, hogy Ukrajna még így sem tűnik el, egy kétharmad Románia nagyságú terület Kijev körül még így is megmaradna Medvegyev étvágyát kielégítendő. Végül is azóta, hogy a Donbaszra koncentráló orosz haderő elkezdett sokkal jobban állni, a Kreml-média február 24-e óta először újra pedzegetni kezdi az ukrán állami szuverenitás teljes megszüntetését, bár a főnököt az álmok kergetésében utolérni úgysem tudják. Putyin már tovább is ment: mintha Kijev már a zsákban lenne, a nagy péteri politika kései követőjeként az ősi orosz északi területek visszavételével és megtartásával toxikálta egy rendezvény ifjú hallgatóságát. Péter pedig, mint tudjuk, a nagy északi háborúban Finnország egy részét és a teljes Baltikumot foglalta el, igaz, 21 év alatt, és kétséges, hogy ezeket a területeket ősi orosz földnek nevezte volna. Mindegy: Putyin a valóságos tervei megvallásával megint és újra megszégyenítette követőit Magyarországon is, akik makacsul az ukrán bűnöknél, és az orosz kisebbség megvédésénél tartanak a háború ügyében. De ha mégis, az északra vonuló orosz sereget látva, belátnának a valóságból csak egy darabkát, akkor is vállat vonnának: nem a mi háborúnk, nem a mi dolgunk, mi nem vagyunk észak.

Pedig egy ideje már minden Észak. Dél, nyugat, kelet, észak. Minden az.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. június 15-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.