„Klubrádió
Esti gyors

Orbán és az egzotikus állatok – Kárpáti János jegyzete

26/05/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Mintha megint a magyar miniszterelnök elképzeléseitől függne egy közös európai uniós döntés. Tobzoskák, tigrisek, majmok, Orbánék ...

2022. május 26. Esti gyors-részlet (2022.05.26. Kárpáti János jegyzete)
02:29
00:00

Tisztelettel jelentem, már megint Orbán akarata érvényesül az Európai Unióban.

Történt, hogy néhány tagállam felvetette: le kellene csapni azokra az állatkereskedőkre, akik Európában túlságosan is egzotikusnak számító fajokkal üzletelnek, valamint ügyfeleikre, akik háziállatként tigrisre, csimpánzra, denevérre, netán a Covid19-et okozó vírus feltételezett hordozójaként elhíresült tobzoskára vágynak. A javaslat úgy szól, hogy állítson össze listát az EU azokról az állatfajokról, amelyek háziállatként tarthatók. Jaj annak, amelyik lemarad. Illetve hát a nyuszika nyilván megkérheti majd a macit, hogy vegye őt is jegyzékbe, ha már bejáratódik a rendszer. De addig még hosszú út vár a kontinens integrációs intézményeire, a konszenzusos lista összerakása nem ígérkezik sima ügynek.

Kétségtelen, hogy a tagállamok agrárminisztereinek ülésén a legtöbben elvben támogatták a javaslatot, és az unió legerősebb hatalma, Németország is teljes súlyával kiállt mellette. Az Európai Tanács soros francia elnökségének ugyan semlegességet kellett mutatnia vitavezetőként, de megállapította, hogy nagy számú hozzászólás támasztotta alá, a tagországok fontosnak tartják ezt a kérdést.

Ám a dán, a görög, a szlovén és – vajh melyik? – a magyar kormány felvetette, hogy nem kellene elkapkodni a döntést, és előzetes hatástanulmányra lenne szükség. Ennél is keményebb ellenállásba ütközött az előterjesztés a csehek és a lengyelek részéről. Talán amiatt, hogy e két ország vadonjaiban köztudottan hemzsegnek a háziállatként hasznosítandó tigrisek, illetve Lengyelországban még a bölények is, tanúsítja ezt a róluk elnevezett Zubrówka vodkafajta. A változatos háziállatigénynek különösen nagy mértékben kitett Lengyelország jelezte, ha elfogadják az uniós jogszabályt, Varsó kénytelen lesz derogációt, vagyis átmeneti mentességet kérni annak alkalmazása alól. Még az is lehet, hogy az átálláshoz uniós támogatási források felszabadítását kérnék. Ursula von der Leyen európai nizottsági elnök salamoni nyilatkozattal reagált: előre kívánnak lépni a rendelkezés megszövegezésében, de egyúttal az előzetes hatástanulmány kidolgozása érdekében is. Az unió malmai őrölnek.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. május 26-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.