„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kit is kell megfigyelni? – Dési János jegyzete

14/05/2022 15:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Még mindig a lehetőségek határát súrolja az a verzió, hogy a rendőrök tudni szeretnék mire jut Hadházy Ákos."

2022. május 14. Hetes Stúdió-részlet (2022.05.13. Dési János jegyzete)
05:10
00:00

Játszunk el egy kicsit azzal a gondolattal, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt egy kisebb rendőri hadsereggel állítólag megfigyelték. Mint sokan felkiáltottak a hír hallatán, legalább addig sem mondjuk a gyorshajtókat üldözték. És a sebesség a koráltalan szabadság jelképe – tehát akkor ez egy szabad ország. Ellenvéleményként felhozható, hogy mi a fenének kell Hadházyt titkosszolgálati módszerekkel megfigyelni. Hiszen, amit megtud, azt nyilvánosságra hozza. Azt a pár napot, ami meg addig eltelik, csak kibírják a kedves rendőrök. Mondta is kis morfondírozás után a Belügyminisztérium, hogy ők nem is figyelték meg – és nyilván a Belügyminisztérium sosem hazudik. De, mint az eredeti a hírből gyaníthatjuk, már annyira viszket a t. hatóságok tenyere, hogy elfogjanak egy-egy csalót, olyat, aki visszaél az európai alapokkal, hogy ki sem bírják odáig. Inkább kikémlelik előre, hogy aztán lecsaphassanak. Mert a magyar hatóságok sok mindenben tudnak elnézőek lenni, de speciel azt nem bírják elviselni, hogy közpénzt ne megfelelően használjanak fel, ne a legalkalmasabb potenciális beruházóhoz jusson, ne adja I’ten, ellopják. Nem, ezek a dolgok nem tűrnek halasztást. Azonnal – akár törvénytelenség árán is intézkedniük kell, mert a becsület mindennél többet ér. Hadházy ugyan képviselő és nem olyan egyszerű kémkedni ellene, de hát szükség törvényt bont. És nehogy meglépjen egy gyanúsított is – annál inkább, mert egyiküknek-másikuknak szép nagy jachtja is van. Még a végén felpattan rá és kövér gázzal eltűnik valami offshore paradicsom felé fedélzetén egy ottfelejtett külügyminiszterrel és akkor bottal üthetjük a nyomát.

Pesszimistább, de még mindig a lehetőségek határát súrolja az a verzió, hogy a rendőrök tudni szeretnék mire jut Hadházy Ákos. Csak hogy ő általában a független sajtóban teszi közzé – mert máshol nem állnak vele szóba – a jelentéseit. Független sajtót meg derék magyar rendőr sajnos nem olvashat és a belső elhárítás azt is figyelemmel kíséri, hová kattint a közösségi médiában. Így viszont a rend derék őrei hülyék maradnának, alapot adva a legrosszabb indulatú rendőrviccek terjesztésére, persze hogy berzenkedik ez ellen a mundér becsülete. Nem marad más hátra, minthogy hason csúszva, tollsperűnek álcázva, a padlásról kémlelő lukat furva, vagy éppen tengerimalacnak öltözve fürkésszék ki azokat a dolgokat, amelyek joggal tarthatnak számot az érdeklődésükre.

És még egyet, amúgy a teljesen jogos kíváncsisági faktort is vegyük fel a munkahipotézisek közé. A szakmai önérzetet. Mert miről van szó? Hadházy Ákos és egy-két munkatársa a korrupciós ügyek feltárásában sokkal-de sokkal több eredményre jut, mint a tiszteletreméltó teljes magyar rendőrség. Nyilvánvalóan, hogy egy szakmájáért élő-haló, mondhatni éjt nappallá tevő, a rendre és a tisztességre felesküdött rendőr számára mégiscsak jó lenne megtudni, hogy is lehet ilyen eredményeket elérni. Szóba kerül – de csak elméleti síkon -, hogy odamennek hozzá, szépen bemutatkoznak, fizetnek neki egy Bambit a sarki üzemegységben és barátilag megkérdik, hogy mondd, te hogy jöttél rá, hogy ebből a pénzből se lett semmi meg abból se – nekünk meg soha semmi nem tűnik fel. Szerintem Hadházy elmondta volna a trükköt és a forszot – de megértem, hogy a szakmai tisztességükre kényes hivatásos rendőrök, nyomozók, kémek, ügyészek, rendőrök, őrök, könyvelők, adóellenőrök, TEK-esek, országházi őrség tagjai és a többi – azért ezt szégyellték volna bevallani. Ráadásul, mi van, ha meglátja őket valaki együtt. Világos, hogy nem maradt más megoldás.

Szépen álcázva, utána kellett óvakodni és kikémlelni, hogy csinálja. Inkább így történt és nem azért, hogy aki Hadházynál gyanúba került, azt esetleg még időben figyelmeztessék, hogy tüntesse el a nyomokat

Igen, olvastam a Belügyminisztérium közleményét, hogy ők nem is figyelték Hadházyt. Ami, ha teljes mértékben igaz, eléggé elkeserítő, mert ha becsületesen meghallgatnák, amit mond, akkor már igen sok eljárást kellett volna indítaniuk az elmúlt években.

Dési János jegyzete a Hetes Stúdió 2022. május 13-ai adásában hangzott el.