„Klubrádió
Esti gyors

Semmi személyes, csak üzlet – Kárpáti Iván jegyzete

10/05/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Vannak olyan szituációk, amikor elfogy az út, a túl sokat taktikázó versenyző alól. Saját szíves közléséből tudjuk, hogy mennyire szeret kanyarban előzni, gyakran emlegeti ezt. Néhány évtizedenként azonban a másik sávban szembe jön a történelem és bekövetkezik a frontális ütközés.

2022. május 10. Esti gyors-részlet (2022.05.10. Kárpáti Iván jegyzete)
02:13
00:00
Nem szabad megengedni, hogy Magyarországot a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék - jelentette ki sokat idézett beszédében Orbán Viktor, a pártja megalapításának 19. évfordulója alkalmából tartott konferencia záró szónokaként, még 2007-ben. Azt is mondta: az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról. Meg olyat is mondott: a következő generáció ne engedje, hogy a demokráciából demokrácia nélküli többpártrendszer legyen. Ki kell tartani a “nyugatos Magyarország mellett”, nem szabad engedni, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék – igen ez is Orbán Viktor száját hagyta el.

Egész vállalható program, nem? Milyen szimpatikus, progresszív politikus! Persze akkor sem elvi alapon közölte ezt, hanem taktikai megfontolásból, a napi politikai eseményekhez igazodva.

Ha megnézzük több mint 30 éves pályafutását, jönnek szépen egymás után a kanyarok. Annyival élesebb most a helyzet, hogy jelenleg egy rossz kormánymozdulat a szakadékba boríthat mindannyiunkat. Mert vannak olyan szituációk, amikor elfogy az út, a túl sokat taktikázó versenyző alól. Saját szíves közléséből tudjuk, hogy mennyire szeret kanyarban előzni, gyakran emlegeti ezt. Néhány évtizedenként azonban a másik sávban szembe jön a történelem és bekövetkezik a frontális ütközés.

A legújabb felmérések azt mutatják, hogy híveinek tömegei résmentesen kapcsolódnak az új irányhoz: egyre kevesebben bíznak a nyugatban, egyre többen Oroszországban, és nem nagyon tesznek különbséget a háború kapcsán az oroszok és az ukránok, az agresszor és az inváziót elszenvedők között. A 30 alatti fideszesek megdöbbentően nagy számban. A mai „pesti srácok” virágokkal fogadnák az orosz tankokat. 

De nehogy ezt is komolyan vegyük. Orbán Viktor, most is csak a falig fog elmenni, kicsit kiélvezi, hogy von der Leyen személyesen jön el hozzá, hogy róla cikkeznek megint a nyugati lapok. A vita ugyanis a háttérben már a pénzről szól, veri fel az árat, az igen szavazat árát. Semmi személyes, csak üzlet. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. május 10-i Esti gyorsban hangzott el.