„Klubrádió
A lényeg

Ukrán költőnő Hogyan öltem című versét írták Orbán háza elé a költészet napjára

11/04/2022 14:14

| Szerző: Klubrádió

A költészet napján Ljuba Jakimcsuk ukrán költő Hogyan öltem című versét írták fel a járdára krétával, Orbán Viktor budai háza elé a Cinege utcában.

Nagy Petra Júlia azt írta Facebook-oldalán, hogy azért ezt a verset választotta, mert a költője „fiatal, nő és ukrán, és ha már krétázott versekkel provokálok, az hadd legyen tényleg erős”. És a 2014-es versnek 2022 Magyarországán van pár különösen erős sora.

Bejegyzésében feltette a kérdést: „Törődünk-e az emberi életekkel? Elég lesz-e a fejünk elfordítására, a szemünk behunyására, a saját fájdalomcsillapításunkra ráfogni, hogy az már béke? Kivárjuk-e míg robban? Azt mondod, nincs elég bizonyíték? Nincs elég vér? Te hogy alszol?”

Az Orbán-rezidencia elé, aszfaltra írt versek hagyománya 2017-ben kezdődött, amikor Nagy Petra Júlia A walesi bárdokkal üzent a miniszterelnöknek. Egy évvel később a Levegőt! került a járdára József Attilától, 2019-ben a Merülő Saturnus Weöres Sándortól, 2021-ben pedig Szilágyi Domokostól a Takarjátok be nagyapát. 2020 a kijárási tilalom miatt maradhatott ki – idézi fel a Telex.

(Kiemelt kép: Nagy Júlia Petra/Facebook)