„Klubrádió
Esti gyors

Gávárít Maszkvá – Dési János jegyzete

9/05/2022 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Oroszország ma egy barbár agresszor, katonái ártatlan védtelen embereket gyilkolnak. Annak a szép, fényes győzelemnek a dicsősége foszlik most szét a köztudatban.

 

2022. május 09. Esti gyors-részlet (2022.05.09. Dési János jegyzete)
03:19
00:00
A világ visszafojtott lélegzettel figyelte, vajon mit mond Putyin a moszkvai díszszemlén, a Győzelem napján. Végülis, semmi különöset; a helybéli szokásoknak megfelelően össze-vissza hazudott egy sort arról, hogy Ukrajna meg akarta támadni Oroszországot, meg hogy még atomfegyvert is bevetett volna Oroszország ellen, és a többi. Mondjuk, hogy Ukrajnának nincs atomfegyvere, és hogy az oroszok szálltak meg már évekkel ezelőtt Ukrajnához tartozó területeket, kit érdekel. Hazudtak, mert volt kinek.

Говорит и показывает Москва.

Ahogy nyilván arról sem szokás beszélni, hogy Sztálin mégiscsak Hitler szövetségeseként ment bele abba a háborúba, és közösen foglaltak el, és osztottak szét egy független államot, Lengyelországot, még akkor is, ha később történt, ami történt.

Oroszország ma egy barbár agresszor, katonái ártatlan védtelen embereket gyilkolnak. Annak a szép, fényes győzelemnek a dicsősége foszlik most szét a köztudatban.

Már ahol, persze, mert Magyarország aktuális ura Putyin szekerét tolja. És a saját híveinek egy része ettől aztán rögtön megértőbb lesz a putyini gyilkológépezettel kapcsolatban. Ami már csak azért is felettébb rémisztő, mert ezek szerint van honfitársaiknak egy igen jelentős csoportja, amelynek tagjai bármilyen barbársághoz képesek asszisztálni, ha éppen uszítják. Természetesen ezek most csak szavak, de ha ezek a derék magyar honfitársak erre képesek, akkor nyilván akadnak köztük olyanok, akik igény esetén bármilyen galádságra hajlandóak lennének. Az uszítás pedig szép szisztematikusan folyik tovább. A közpénzből kitartott szolgahad füttyjelre szidja az Európai Uniót, mert az egyelőre kicsit ellenáll, hogy mindent el lehessen lopni. De semmi izgalom, saját erővel is megoldható sok minden. Ezentúl aki autópályán utazik Magyarországon, tudja, hogy a következő évtizedekben ezért a Kis Vezetőnek fizet, még ha Mészáros Lőrincnek is hívják a pénztárgépét. Nem egy nagy ügy – neki is élnie kell valamiből.

Közben az amerikai elnök felesége Ukrajnába látogatott és a környékbeli országokba utazik, fontos jelét adni annak, hogy az Egyesült Államok kit, kiket támogat. Magyarországot nagy ívben elkerülte, talán nem volt kedve találkozni azokkal, akik megrendelésére sorra születnek az úgynevezett elemzések arról, hogy tulajdonképpen az ukránok – és persze az amerikaiak – tehetnek mindenről. Meg talán azokkal sem, akik mindezt elhiszik.

Слушайme и смотриme Москвy.

Dési János jegyzete a 2022. május 9-i Esti gyorsban hangzott el.