„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán győzelem napi ajándéka Putyinnak

9/05/2022 08:07

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Megtorpedózta Orbán az EU mestertervét, amivel térdre lehetne kényszeríteni az orosz elnököt. Orbán az unió adófizetőinek pénzét akarja, zsarolása oka az Unió működésképtelenségének, miközben újabb pénzeket ajándékoz a Kreml gyilkosának. Csak pár vélemény a nemzetközi sajtóból a magyar kormány álláspontjával kapcsolatban. Az EU-s olajembargós megállapodás legkésőbb kedden megszülethet, a magyar kormányfő ötéves halasztást kér? 

2022. május 09. Lapszemle 20220509/Csernyánszky
05:24
00:00

A brit Sunday Express Orbán Viktor magyar kormányfőt Putyin bábjának nevezi. A cikk is megrökönyödött az atombomba kifejezésen, amellyel Orbán az olajembargó esetén a Magyarországot érő következményt minősítette, miközben továbbra is kéri a pénzt az Uniótól.

Orosz olimpikonok kitüntetése Moszkvában
 
 ARCHÍV/Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségére a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
 
 

Guy Verhodstadt ennek kapcsán a közösségi hálón úgy fogalmazott: Orbán az unió adófizetőinek pénzét akarja, s csak akkor fog egyetérteni az olajembargóval. Ez döbbenetes. Zsarolása oka az Unió működésképtelenségének, miközben újabb pénzeket ajándékoz a Kreml gyilkosának – írta a volt belga kormányfő. Demkó Attila, nemzetbiztonsági elemző szerint egyáltalán nem fair Putyin bábujának nevezni Orbánt, és szerinte a szankció után Putyin még destruktívabb lehet. Azzal is érvelt, hogy az olajembargó az érintett országokat meggyengíti, és ezért nem fognak tudni segíteni Ukrajnának.

Az AFP tudósítása szerint az olajembargóra Orbán 5 év halasztást kér, és emellett garanciákat vár például Horvátországtól is, hogy építsenek új vezetéket a jövőbeni szállításokhoz. Az EU-tól ehhez támogatást vár. Josep Borrell külügyi- és biztonságpolitikai főképviselő a konfliktusok miatt külügyminiszteri találkozót hív össze sürgősséggel.

A Spiegel szerint azért még mindig van remény, hogy több napos vita után a héten tető alá tudjanak hozni egy olyan kompromisszumos megoldást, amely Magyarország, Szlovákia és Csehország számára is elfogadható lesz, hosszabb átmeneti időszakkal. Úgy tudni, hogy most már nemcsak a 3 visegrádi ország, de Bulgária is halasztást fontolgat. Ugyanakkor a cikk a németek orosz olajfüggőségét is részletezi, megemlítve például a - Leuna in Saxony-Anhalt és a Schwedt in Brandenburg – kőolajfinomítókat, amelyek szintén viták kereszttüzébe kerültek, mivel Kelet-Németország ellátása szintén nem lesz problémamentes az embargó bevezetésével. Utóbbi, a brandenburgi, a Rosznyeft tulajdonában van, amit német állami tulajdonba kell helyezni törvénymódosítással. Annak ellenére, hogy a Balti-tengeren nem lesz egyszerű átszervezni az olajszállítást, a régió politikusai világossá tették, teljesen függetlenedni akarnak az orosz olajtól.

A Politico információi szerint az olajembargós megállapodás legkésőbb kedden megszülethet, hisz a Kreml a háborút az olajbevételekből finanszírozza: a háború kezdetétől április 27-ig 44 milliárd euróval (17 ezer milliárd Ft.).

Az orosz sajtóban továbbra is taglalják, hogy Orbánt egyrészt előre tájékoztatta Putyin a háborúról, másrészt Kárpátalja Magyarországhoz csatolásának lehetősége is az előszeretettel kivesézett témák közé került, így most például az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem docense, Vadim Truhacsev ismertette ennek lehetséges forgatókönyveit a Komszomolszakaja Pravda hasábjain. Az első feltétel, hogy Oroszország Ukrajna nyugati részét is ostrom alá veszi. Ebben az esetben nem tartják kizártnak, hogy szélsőséges ukrán fegyveresek a magyar kisebbség elleni támadásba lendülnek, és Magyarország megvédi az ott élőket – feltételezi Truhacsev, aki szerint Ukrajna vezetése már amúgy is bizonyos kontroll alá helyezte őket, mivel aktívan szavaznak a magyar választásokon, mintegy 300 ezer kárpátaljai pedig magyar útlevéllel is rendelkezik.

Egyszerű hazugság, hogy Magyarország ne tudná máshonnan biztosítani az olajat, ha bevezetnék az orosz olajembargót – állítja Ukrajna volt külügyi államtitkára, az energiaügyi miniszter jelenlegi tanácsadója, Lana Zerkal a közösségi portálra írt hosszabb posztjában, amit az ukrajnai Gordon portál ismertetett. Ugyanis amikor pár hónapra olajszennyeződés miatt kénytelenek voltak az oroszok leállítani a Drúzsba vezetéken a szállítást 2019-ben, Magyarország máshonnan be tudta szerezni a fekete aranyat.

Az orosz gyilkos gépezetet ezek a bevételek tartják fenn, ráadásul az energiaárak felszöktek, a rubel viszont tartja magát. Zerkal arra is figyelmeztet, hogy nem tudta a győzelem napjára meghirdetni többek között Orbánék miatt az embargót, pedig ez komoly érvágás lett volna Putyin számára. A szerző szerint Orbán könnyen megvásárolható, másrészt Orbánnál mindez csak alku tárgya, pénz kérdése, és talán nem is ideológiai. Orbán amúgy is tudja, hogy a magyar nép jóléte az uniós forrásoktól függ.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022. május 09., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit