„Klubrádió
A lényeg

Kényszeres vonulás Moszkvában, atrocitások Varsóban a Győzelem napján

9/05/2022 14:34

Lengyelországban a Győzelem napján a szovjet katonai temetőben szeretett volna koszorúzni Oroszország lengyelországi nagykövete.

Szergej Andrejevet a temetőben azonban több száz fős tüntető tömeg várta, majd valaki vörös festékkel locsolta képen, a tömeg pedig azt kiabálta neki és a kísérőjének, hogy fasiszták és hogy gyilkosok, írja az ABC.

Moszkvában viszont megtartották a Győzelem napi megemlékezést, harckocsik és egyéb fegyveres erők vonultak fel, amikből mutatunk néhányat. A Vörös téren kisebb létszámú személyi állomány és kevesebb haditechnika vonult végig, mint tavaly. A 2021-ben felvonultatott 191 katonai járművel szemben idén 131 ilyen gurult a téren, és a 12 ezer emberrel szemben 11 ezer katona, gárdista, kozák, kadét és ifjúsereg-aktivista masírozott.

Az évfordulón 28 orosz városban rendeztek katonai felvonulást, több mint 65 ezer ember részvételével és mintegy 2400 fegyver és egyéb haditechnika bemutatásával, írja az MTI orosz források alapján.

 

A győzelem napja Oroszországban
 
A győzelem napja Oroszországban
 
Moszkva, 2022. május 9. Orosz katonák felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Fotó: Jurij Kocsetkov
 

 

Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök  a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén. "Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a behatolásra történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe. Kijev bejelentette nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken" - idézi az MTI Putyint.

Putyin szerint "minden arról szólt, hogy elkerülhetetlen lesz az összecsapás a neonácikkal, a banderistákkal", akiket az Egyesült Államok és társai támogattak. Szerinte Oroszország megelőző választ adott az agresszióra. Ez egy kényszerű, időszerű és az egyetlen helyes döntés volt - mondta Oroszország 69 éves vezetője.

 

A győzelem napja Oroszországban
 
A győzelem napja Oroszországban
 
Moszkva, 2022. május 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Fotó: Makszim Sipenkov
 

A felvonuláson olyan katonák is részt vesznek, akik közvetlenül a harci övezetből érkeztek. Az idei díszszemlére nem érkeztek külföldi vezetők, amit a Kreml szóvivője azzal indokolt, hogy az idei nem kerek évforduló.

 

A győzelem napja Oroszországban
 
A győzelem napja Oroszországban
 
Moszkva, 2022. május 9. Jarsz típusú hadászati ballisztikus rakétahordozók felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Fotó: Jurij Kocsetkov