„Klubrádió
A lényeg

Több mint kétszáz gyermek áldozata van eddig az orosz agressziónak

6/05/2022 08:51

Az orosz-ukrán-háború eddigi legszívszorítóbb adata: az ukrán legfőbb ügyészség szerint 223 gyerek halt meg eddig a háborúban és 408-an megsebesültek.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Mariupol, 2022. május 5. Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miliciája által ellenőrzött délkelet-ukrajnai Mariupolból kimenekített lány focizik egy belföldi menekülttáborban a városon kívül 2022. május 4-én. A mariupoli Azovsztal acélmű az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket. MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Fotó: Alekszej Alekszandrov
 

 

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint az oroszok legalább 180 embert, köztük tisztviselőket, újságírókat, aktivistákat, nyugalmazott katonákat és más civileket raboltak el eddig. A háború elején az orosz csapatok gyanúsnak ítélt civileket ejtettek fogságba Kijev környékén, majd megverték és kivégezték, esetenként Belaruszba és Oroszországba hurcolták őket. Harkiv, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon térségében továbbra is helyi tisztviselőket, újságírókat, aktivistákat, nyugalmazott katonákat és más civileket tartóztatnak le és tüntetnek el erőszakkal, mondta Bachelet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése, amely szerint Adolf Hitlerben is volt zsidó vér, tehát Zelenszkij attól még lehet náci, hogy zsidó vér csörgedezik az ereiben, hatalmas felháborodást váltott ki Izraelben., majd az orosz külügyminisztérium még meg is vádolta Izraelt, hogy támogatják az ukrán neonácikat. Csütörtökön viszont Vlagyimir Putyin felhívta Naftali Bennett izraeli miniszterelnököt és bocsánatot kért az elhangzottak miatt. Bennett elfogadta a bocsánatkérést, írja a Telex.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Mariupol, 2022. május 5. Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 5-én. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket. MTI/AP
 

 

A háború 72. napján az oroszok folytatják a mariupoli Azovsztal acélmű elleni támadást, ahol kétezer katona és számos civil barikádozta el magát a bunkerrendszerben. Mára virradóra 500 újabb civilt evakuáltak onnan – jelentette be António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az orosz csapatokat lekötik a mariupoli harcok, így lassan haladnak a kelet-ukrajnai Donbasz régióban, és a haladás elmarad attól, amire Putyin számított. Az ukrán ellenállás továbbra is erős – mondta John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón.

5699 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére Ukrajna felől, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 6508-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken. (444, Telex, MTI)