„Klubrádió
A lényeg

Peszkov: Nem lesz semmi május 9-én

4/05/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, arra a felvetésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én, a Szovjetunió második világháborús győzelmének ünnepnapján hadat üzen Ukrajnának, kihirdeti a háborút, és totális mozgósításba kezd, azt mondta: „Erre nincs esély. Ez badarság”.

A Kreml szerdán visszautasította azokat a találgatásokat, amik szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy május 9-én – a Szovjetunió második világháborús győzelmének emléknapján – „formálisan” is hadat üzen Ukrajnának és totális nemzeti mozgósítást hirdet, írja a 444.hu.

Putyin idáig „különleges katonai műveletnek”, nem háborúnak minősítette Oroszország ukrajnai akcióit, és nyugati politikusok, valamint Oroszország-szakértők azt találgatták, hogy jövő hétfőn nagy bejelentésre készülhet. A nyílt hadüzenettől a győzelem kinyilvánításáig sokféle opcióról szóltak hírek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, arra a felvetésre, hogy Putyin május 9-én hadat üzen Ukrajnának, kihirdeti a háborút, és totális mozgósításba kezd, azt mondta: „Erre nincs esély. Ez badarság”. Egy nappal korábban Szergej Lavrov külügyminiszter is hasonlóképpen fogalmazott.

A május 9-i győzelem napja – a náci Németország legyőzése – Oroszországban az egyik legfontosabb nemzeti emlékünnep.

Ferenc pápa szerint Orbán Viktor is beszélt május 9-ről, a választás utáni magánkihallgatásán azt mondta neki a háborúról: az oroszoknak van egy tervük, és aznap mindennek vége lesz.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, a háborúban az ENSZ becslései szerint legalább háromezer civil halt meg, 5,6 millióan menekültek el Ukrajnából, és 7,7 millióan az országon belül.