„Klubrádió
A lényeg

Az oroszoknak már nem is annyira szimbolikus dátum a Győzelem napja

2/05/2022 10:24

Az Ukrajna ellen indított háború első szakaszában az oroszok ünneplő tömegekre, és gyors sikerekre számítottak. Amikor ehelyett erőteljes ellenállással találták szembe magukat, és kezdett kirajzolódni, hogy villámháború helyett hosszabb csatára kell berendezkedniük, május 9-ét, a Győzelem napját jelölték meg mint az Ukrán háború befejezésének egyik lehetséges céldátumát, ám nemhogy hadi sikereik nincsenek, azt kell látniuk, hogy Ukrajna és az Oroszországgal határos országok is határozottabbak, mint valaha, ezért nem meglepő, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz tévének azt mondta a Nagy Honvédő Háború 77. évfordulójáról meg fognak emlékezni, de mint mondta, ennek a dátumnak semmiféle jelentősége nincs az ukrajnai műveletek szempontjából.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Irpiny, 2022. május 1. A területvédelmi erők tagjai és ukrán katonák virágot helyeznek el az Oroszország által kezdeményezett háborúban elesett társaik sírjánál Irpiny temetőjében 2022. május 1-jén. MTI/AP/Emilio Morenatti
Fotó: Emilio Morenatti
 

 

Ehhez képest az elmúlt hetekben az orosz hírügynökségek számos fotót adtak ki a készülődésről, és azt is lehetett tudni, hogy Putyin nagyszabású katonai parádét szeretne Moszkvában, ahol az ukránok elleni sikereket is megünnepelték volna.

Olyannyira nincsenek az oroszoknak sikereik, hogy egyre gyakrabban hallani robbanásokat orosz területen is, ami azt jelenti, hogy Ukrajna visszatámad: Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint hétfőre virradóra két nagy robbanás történt az ukrán-orosz határtól 80 kilométerre található orosz Belgorodban. Ott már a hétvégén is felrobbant néhány katonai létesítmény, lőtték a repteret is, illetve Kurszk mellett omlott össze egy vasúti híd.

Újabb hadszintér alakulhat ki, az ukránok szerint orosz haderők a donyecki régióban Szlovjanszk felé nyomulnak.

Kiszólt egy orosz milliárdos a háború ellen, elvették a bankját. Oleg Tinkov, a Tinkov Bank alapítója kritizálta Putyint és a háborút. Most a New York Timesnak adott interjút, egyrészt bújkál és testőrök védik, másrészt elmondta, a szóban forgó kritikus Instagram-posztja másnapján az orosz kormányból megkeresték a bankot, és közölték, hogy államosítják a pénzintézetet, ha nem szakítanak meg minden kapcsolatot az alapítóval. Így aztán Tinkov a múlt héten el kellett, hogy adja a 35 százalékos részesedését egy orosz bányaipari milliárdosnak. A férfi leukémiás, a halálos betegséget legyőzte, de mint mondta, Putyint már nem biztos, hogy túléli.

Az amerikai házelnök Ukrajnában
 
Az amerikai házelnök Ukrajnában
 
Kijev, 2022. május 1. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. május 1-jén közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k-j) fogadja Nancy Pelosi amerikai házelnököt (k-b) Kijevben április 30-án, miután az amerikai házelnök előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába. Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ukrajnai háború február 24-ei kezdete óta felkereste az országot. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
 

 

Visszatérve az orosz külügyminiszterre, a "nácitlanító" háború kellős közepén most éppen zsidózni kezdett. Szergej Lavrov szerint az, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálja a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”.

Jill Biden, az amerikai elnök felesége pénteken Romániába, majd Szlovákiába látogat. Amerikai katonákkal, helyi kormányzati szereplőkkel és a menekültszervezetekkel készül majd találkozni. A hétvégén Nancy Pelosi amerikai házelnök Ukrajnában Zelenszkij vendége volt.

(Reuters, Telex, 444)